100827-racekampen 2010

Racekampen 2010 – missa inte!

På måndagskvällen den 30 augusti samlas motorsporteliten på Lunda flygfält för att göra upp i Racekampen 2010 – bara en kan vara snabbast! Och givetvis är Teknikens Värld på plats.

Rickard Rydell, Alx Danielsson, Cralle Lindholm och Henning Solberg. Grabbarna behöver ingen närmare presentation, deras motorsportsliga meritförteckning är lång som ett ösregn i oktober. Men vem av dem är snabbast? En tuff nöt att knäcka, inte minst då Martin Öhlin, Åke ”Bryggarn” Andersson och Mats Thorszelius också vill blanda sig i striden, bara för att nämna några. Som om inte det räcker ställer Teknikens Värld upp med undertecknad bakom ratten – redan på förhand har vi i alla fall vunnit förstapris i nervositet.

Ni som läser Teknikens Värld frekvent känner till begreppet Mini-Fiesta, upphovsmannen Peter Eriksson och Racekampen. För er som mot förmodan missat detta så handlar det om en bil i trekvartsskala som ser ut som förra generationens Ford Fiesta fast med plastkaross, fyrhjulsdrift och mittmonterad motorcykelmotor från Suzuki Hayabusa på 185 hästar. Det räcker gott för att sätta fart på den 570 kilo lätta skapelsen. Peter Eriksson, mannen bakom projektet, har vigt åratal åt att förverkliga sin dröm om den optimala tävlingsbilen. Att han lyckats bra kunde vi konstatera i Teknikens Värld 1/2010 – Mini-Fiestan är bland det roligaste vi kört och givetvis finns det en länk till artikeln här nedan (eller klicka här).

Med hjälp av brorsan Johan och lokala motorklubben Rasbo MK blir Racekampen verklighet, men som gammal rallycrossförare borde väl Peter själv vara sugen på att köra?

– Visst, jag är alltid sugen på att köra, men nu är det högsta prioritet på att få allt att fungera. Tävlande, funktionärer och inte minst publiken ska bli nöjda – det är det viktigaste, säger Peter.

Startuppställningen är grymt imponerande, men där finns även med några lite mindre kända förare. Hur resonerar du där?

– De stora namnen är ju önskedrömmen, men min plan med Racekampen har alltid varit att försöka blanda topp och talang. Att ge de där förarna som kanske inte syns så mycket i vanliga fall möjligheten att få mäta sig med de riktigt stora etablerade. 

Racekampen är en tävling där förarna kör en och en på tid längs en snirklig bansträckning på Lunda Flygfält som ligger drygt fyra mil nordost om Uppsala. Fjolårets arrangemang blev en succé där Cralle Lindholm var snabbast av alla. Alx Danielsson vill nog inget hellre än att byta andraplatsen från 2009 till en seger i år, så vi kan garantera en brutal kamp på den lilla tajta banan. Norske rally-VM-föraren Henning Solberg ger sig inte utan strid och han kommer dessutom att ställa ut sin rallybil på Lunda.

Racekampen är även en lagtävling då de tolv förarna är indelade i tre team. Exakt i vilka konstellationer ser ni här nedan, själv försöker jag bara smälta det faktum att jag delar den blå Ramirent-sponsrade bilen med BTCC-mästaren och superproffset Rickard Rydell, Teknikens Världs egen Porsche Cup-racer Martin Öhlin och rallyräven Dick Larsson. Ödmjuk inför uppgiften? Det får ni avgöra själva när ni kommer till Lunda flygfält på måndag eftermiddag för att heja på! Bataljen startar 18.00, inträde kostar 100 kronor (alla under 15 år kommer in gratis) och blott två timmar senare ska pris för både snabbaste förare och bästa team vara utdelat. Ytterligare information med bland annat vägbeskrivning hittar ni på Racekampens hemsida www.erpro.se.

Röd bil Autoexperten

Alx      Danielsson

Mattias      Särnholm

Mats      Thorszelius

Jens      Branteström

Blå bil Ramirent

Martin      Öhlin

Rickard      Rydell

Linus      Pröjtz

Dick Larsson

Gul bil MidTrailer

Christer ”Cralle” Lindholm

Henning      Solberg

Åke      ”Bryggarn” Andersson

Allan      Runnegård

Läs mer

Mini-Fiesta (artikel i pdf-format, från TV 1/2010)

Extern länk

Racekampen.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!