Rallyikonen Hannu Mikkola har gått ur tiden

Hannu Mikkola, en av de stora inom rallysporten, har gått bort efter en tids sjukdom.

Finland har under flera årtionden fostrat många mycket framgångsrika rallyförare. En av de mest framgångsrika var Hannu Mikkola som i fredags tyvärr gick bort i cancer vid en ålder av 78 år.

Hannu Mikkola vann, efter en rad andra- och tredjeplatser åren innan, världsmästerskapet i rally 1983 efter fyra delsegrar, bland annat i Svenska rallyt. Världsmästare blev han när han körde för Audi, något han gjorde från 1981 fram till 1987. Bilen på bilden ovan är dock den Audi quattro A1 som Mikkola körde under 1982 års säsong då han och hans kartläsare, svensken Arne Hertz, slutade som totaltvåa (bilen var till salu för några år sedan). De båda följdes åt under många framgångsrika år.

Här ses Hannu Mikkola och kartläsare Arne Hertz under Midnattssolsrallyt 2012.

Hannu Mikkola tävlade för många olika biltillverkare genom åren, inte bara Audi. Han körde många år för exempelvis Toyota och Mazda, men även för Ford och Fiat.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!