Robert Kubica i Renaults F1-bil under Australiens Grand Prix 2010 Foto: Lorenzo Bellanca/LAT

Renault gör comeback som fabriksteam i Formel 1

Nu är det officiellt bekräftat: Renault gör comeback i Formel 1 som fabriksteam. Nästa säsong blir märkets första sedan 2010.

En av de riktigt stora inom Formel 1 är franska Renault med nästan fyra årtionden av deltagande i olika former, inte minst som fabriksteam. Flera av de stora F1-stjärnorna har kört för Renault, bland annat Alain Prost och Fernando Alonso.

Senast Renault körde Formel 1 som fabriksteam var 2010, därefter trappade de ned sin satsning och Renault F1 Team blev Lotus Renault GP där den franska tillverkaren agerade motorleverantör.

Men nu är Renault tillbaka i finrummet som fabriksteam då de från och med i går har köpt upp Lotus F1 Teams verksamhet.

Renault kallar sin nya F1-satsning för ett bevis på att de anser att motorsport är en väsentlig del av deras varumärkesidentitet.

Med andra ord kan vi förbereda oss på att få se mycket Renault-bilreklam med Formel 1-anknytning.

– Renault hade två val att göra – att komma tillbaka 100 procent eller lämna F1. Efter noggranna studier har jag bestämt att Renault kommer tillbaka till F1 med början 2016. Och med avgörande information från F1:s största intressenter känner vi oss stärkta att acceptera denna nya utmaning. Målet är att vinna – även om det kan ta lite tid, säger Renaults koncernchef Carlos Ghosn.

Läs mer om Renaults inträde i Formel 1 2016 på Janne Blomqvists F1-blogg. Där får du också en första titt på nästa års F1-kalender.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Cyber Monday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr