Renault satte rekord i antal pole positions

Den gånga helgen blev historisk för Renaults F1-stall. Red Bull-föraren Mark Webber tog Renaults 209:e pole position någonsin och med den passerade man äntligen Ferrari.

Sebastian Vettel vann visserligen racet på söndagen men redan på lördagen firade man hos Renault. Då tog nämligen Mark Webber Renaults 209:e pole position, vilket är nytt rekord i Formel 1. Tvåa i listan över flest pole positions är Ferrari med 208 stycken.

 Renault har varit en del av F1-cirkusen sedan 1977 och till och från varit en stor motorleverantör till andra stall. Renaults motorer har därför varit med i 514 F1-lopp och i 40 procent av dessa har en bil med Renault-motor startat från pole position. För Ferrari och Mercedes är motsvarande siffror 23 och 28 procent.

 Det var Jean-Pierre Jabouille som tog Renaults första pole position vid Sydafrikas Grand Prix 1979 i en Renault RS01. Mest framgångsrik, sett till antalet pole positions, är 2,4-litersåttan som började användas 2006 och har kört hem 62 pole positions så här långt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!