061010_rydell

Rickard Rydell tappade men är med i VM-spurten

I helgens omgång i WTCC var det inte bara VM i banracing med touringbil utan även i att skapa kaos i kurvor. Valencia stod som värd för Spaniens GP som minst sagt blev en livad tillställning.

Rickard fick problem redan under kvalet då hans bästa tid ströks eftersom han satte den under gulflagg.

- Jag slog av för att få tiden räknad men tydligen inte tillräckligt, sa Rickard på sin hemsida.

Det gav honom en startplats i femtonde ruta och en seger låg långt borta. Målet blev i stället att ta sig fram till åttonde plats för att ta poäng och få Pole Position i det andra loppet i stället.

Som tur var gick det inte ett dugg bättre för hans konkurrenter. Andy Priaulx, VM-ledare innan helgen, hamnade i ett trängt läge, fick sladd och smällde en helt oskyldig Robert Huff på vägen av banan redan i första kurvan. De bägge blev stående resten av loppet. Tvåan i VM, Gabrielle Tarquini, gick det bättre för men inte bättre än att han kunde köra ifrån Rickard. Länge låg de i samma klunga där alla jagade åttondeplatsen men bara tre varv innan målgång körde Tarquini ihop med Rickard och fortsatte sedan rakt in i muren på start- och målrakan och så var han också borta. Rickard fick nu en chans men sammanstötningen med Tarquini slog sönder styrstagen till höger framhjul och även Rickard tvingades bryta. Inga poäng till topp tre och segern gick till Alfaföraren Augusto Farfus som i det läget var förbi Rickard i mästerskapet.

I det andra loppet startade alltså mästerskapets topp långt bak i fältet och nye trean Augusto Farfus startade från åttonde plats. Farfus gjorde ett bra lopp, han körde snyggt och säkert, utsatte sig inte för några onödiga risker, han var där för att ta poäng och det gjorde han. Farfus slutade femma i andra loppet.

Bakifrån jagade Rickard Rydell och Andy Priaulx som dårar men det var Priaulx som drog det längsta strået. Ingen kunde stoppa britten i hans framfart och han tog sig ändå upp till åttondeplatsen och tog i alla fall poäng. Rickard Rydell kom in som tjugonde bil och kammade noll denna helg men är fortfarande i högsta grad med i mästerskapet. På 54 poäng ligger han femma, bara sex poäng efter nye ledaren Augusto Farfus som är en poäng före Andy Priaulx och Jörg Müller. Jörg Müller var den som vann andra loppet efter att Sverigebekante Duncan Huisman släppt förbi honom på sista varvet och själv placerat sig som tvåa.

Finalerna går av stapeln den 19 november i Macau där vi lär bjudas på två extremt spännande lopp. Rent teoretiskt har nio förare chansen att bli världsmästare men den riktiga striden lär utkämpas av de sex främsta där Rickard Rydell är en av dem.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!