071116-ronnie-peterson

Ronnie Peterson får eget museum

Intresset för sveriges meste Formel 1-förare Ronnie Peterson har ökat stadigt de senaste åren. Utställningar, officiell hemsida, en staty i hemstaden. Nu får The Superswede ett eget museum.

Sverige största motorstjärna genom tiderna, Ronnie Peterson, kommer att få ett eget museum i hemstaden Örebro. Den nerlagda biografen Astoria på 600 kvadratmeter i centrala Örebro kommer förmodligen få ge plats åt bilar, hjälmar, overaller, prisbucklor, affischer och mycket mer. Ett café, en filmvisningssal och en bilbana planeras också liksom ett gediget arkiv där bland annat allt Ronnie-relaterat material från Teknkens Värld kommer att finnas. Tillfälliga utställningar planeras också med gästspel av Ronnies sport- och Formel 3-vagnar.

I och med att det nästa år är 30 år sedan Ronnie förolyckades under Italiens Grand Prix på Monza så uppmärksammas nu hans karriär i allt större utsträckning - även i Sverige och Örebro.

- Intresset är mycket stort! Ronnies officiella hemsida, ronniepeterson.se, besöks dagligen av fantaster från hela världen. I en omröstning nyligen i F1 Racing blev Ronnie korad som den femte snabbaste föraren genom tiderna, säger Joakim Thedin som tillsammans med Ronnies bror Tommy driver hemsidan och är två av eldsjälarna bakom museet. Tanken på ett museum föddes efter den succéartade Ronnieutställningen på Örebro läns museum 2003 som besöktes av 21 000 personer.

- Men i början var det svårt att få Örebroarna att förstå hur stor Ronnie är ute i den stora världen, forstätter Joakim. 

Invigningen är spikad till den 31 maj 2008, en vecka före The Ronnie Peterson Historic Grand Prix - ett lopp för Formel 1-vagnar från åren 1966-77. Tävlingen körs på Scandinavian Raceway i Anderstorp, där Sveriges deltävling i Formel 1 ägde rum åren 1973-78.

- Det blir tufft men vi hinner. Michael Olsson som var mycket delaktig i utställning på Örebro läns museum kommer att anställas och jobba heltid från och med 1 januari. Allt innehåll finns ju redan och det underlättar ju också, avslutar Joakim.

Ronnie Peterson körde 123 Formel 1-lopp mellan åren 1970-78 och vann tio av dem. Han blev europamästare i Formel 2 1971 och vann konstruktörsmästarskapet för sportvagnar med Ferrari 1972. Ronnie jobbade även som krönikör för Teknikens Värld 1972-1977.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!