081216-subaru-ut-ur-wrc

Ryktet talade sanning – Subaru ut ur WRC!

Nu på tisdag förmiddag svensk tid förkunnade Subaru det rykte vi skrev om redan i går. De drar sig ur rally-VM med omedelbar verkan och Petter Solberg förlorar jobbet!

I går blev det offentligt att Suzuki slutar i WRC (och därmed är P-G Andersson utan jobb) och nu är det dags för en annan nordbo att bli arbetslös.

Subaru drar sig ur WRC och skyller som Suzuki på den rådande krisen. Men ett annat viktigt skäl är att den nya klassen för rally-VM, Sports 2000, som kommer 2010 inte alls passar Subaru. De har för stor bil i sin Impreza och boxermotorn kommer inte att kunna göra sig gällande där. Därför är det en bra tidpunkt att dra sig ur nu och spara flera miljarder kronor.

Det här innebär förstås stora problem för själva WRC där det nu bara ser ut att bli två bilmärken, Citroën och Ford.

Och på den numera ryktesstinna motorsportfronten sägs det att Citroën/Peugeot, alltså PSA-gruppen, är sugna på att köpa det nedlagda Honda-teamet och köra Formel 1 istället. PSA har från och med nu gemensam tävlingsavdelning.

Och varför inte? De har Sebastien Loeb och han har förklarat att han inte alls är intresserad av det nya Super 2000-reglementet och mycket väl skulle kunna tänka sig att köra Formel 1 istället.

34 år ung kanske han anses för gammal för Formel 1 men med mycket testande kan han mycket väl slå sin in i toppen. Det har han redan visat vid tester med Red Bull. Skulle det bli så att PSA väljer att köpa Honda-teamet behöver de ju inte köra 2009 utan kan koncentrera sig enbart på tester. Kör de inte VM omfattas de ju inte av testförbudet som kommer att införas 2009.

Men det är spekulationer och frågan är nu vad som händer med Petter Solberg, och Chris Atkinson. Anmälningstiden för WRC har gått ut så de kan inte hoppas på en fabrikssits i Citroën eller Ford, och sak samma gäller P-G Andersson.

De får i så fall hålla till i ett B-team och hur intressant är det för Petter Solberg? Det har tidigare ryktats att Petter är intresserad av att gå tillbaka till rallycross där han en gång började och det är ju bra läge för det nu.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!