081212 f1 2009 Foto: LAT Photographic

Så ska Formel 1 räddas!

Internationella Bilsportförbundet och de deltagande teamen har nu kommit överens hur Formel 1 skall bli billigare och kunna överleva. Det blir en hel del drastiska förändringar.

Till 2009 blir det till att börja med totalt testförbud under säsong. Körning utöver tävling blir bara tillåtet i samband med Grand Prix. Teamen kommer inte att tillåtas använda vindtunnlar som klarar fullstora bilar och även kraften i vindtunnlarna reduceras. Fabrikerna måste vara helt stängda under sex veckor per år.

Vad gäller motorer under 2009 får varje förare använda sig av max åtta stycken. Utöver detta är fyra motorer tillåtet för tester före och efter säsong. Med max 20 motorer per team kommer motorkostnaden att sjunka drastiskt. För att motorerna ska hålla bättre sänks varvtalet till max 18 000 r/min.

Antalet team-medlemmar som kommer att tillåtas på varje tävling kommer att minskas, med hur många framgår inte men även där finns pengar att tjäna. Enliga FIA kommer ett Formel 1-team att kunna sänka sina kostnader med 30 procent jämfört med 2008.

För 2010 och framåt blir det ännu mer besparingar.

Ideén med en standardmotor lever kvar, men det är inte säkert att den behöver komma från exempelvis Cosworth. Om teamen vill kan de bygga egna motorer och sedan sälja leverans och service av dessa till andra stall för max 5 miljoner euro per säsong.

Förhoppningsvis ska standard växellådor kunna användas, alltså likadana för alla team, och det ska även utvärderas om identiska chassikomponenter kan användas.

Under tävlingshelger får endast enklare radio och telemetri-sändare användas, däckvärmare förbjuds och föraren får nu hålla till godo med en enda tank! Det blir alltså inga tankstopp.

Vidare kommer FIA att utreda om kvalsystemet ska förändras, hur långa loppen ska vara och om det ska delas ut medaljer istället för poäng.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!