100809-helgens-motorsport Foto: GEPA pictures

Sammandrag från helgens motorsport

Mattias Ekström hade en dag att förtränga i DTM och inte heller i rallycross-EM blev det någon svensk seger. Helgens motorsportnyheter i korthet.

Det såg bra ut för Mattias Ekström som stod i pole position på Nürburgring där helgens DTM avgjordes. Men han missade i starten och tvingades ut i den första kurvan vilket gjorde att Audiföraren föll som en sten ner till sjunde plats vilket också blev slutresultatet. Bruno Spengler ledde från start till mål och det blev tredubbbelt Mercedes på prispallen då Paul di Resta och Gary Paffett var närmast i mål.

Resultat DTM Nürburgring:

1. Bruno Spengler (Mercedes) 49 varv. 1:10.27,488 timmar.

2. Paul Di Resta (Mercedes) + 2,843 Sek.

3. Gary Paffett (Mercedes) + 8,586 Sek.

4. Timo Scheider (Audi A4 DTM) + 15,308 Sek.

5. Jamie Green (Mercedes) + 21,590 Sek.

6. Ralf Schumacher (Mercedes) + 22,332 Sek.

7. Mattias Ekström (Audi A4 DTM) + 27,268 Sek.

 

Totalt efter 5 av 11 deltävlingar:

1. Spengler, 42 poäng

2. Green, 26

3. Paffett, 25;

4. Di Resta, 25

5. Ekström, 23

Vi har blivit bortskämda med stora svenska framgångar i rallycross-EM men på denare tid har det gått tyngre. Vid helgens belgiska deltävling var det bara en svensk i A-final. Mikael Jernbeg i en Skoda fick ensam försvara de svenska färgerna och gjorde det genom att ta en tredjeplats. Han hade dock EM-ledaren Sverre Isachsen bakom sig vilket gjorde att han knaprade in lite i totalställningen. Vann gjorde hemmahoppet, före detta VM-föraren i rally, Francois Duval före britten Liam Doran.

Kenneth Hansen tog sig bara till B-final där han slutade tvåa och han tappade en placering i sammandraget tack vare detta. Tre deltävlingar återstår.

Resultat A-final Belgien :

1. Francois Duval (B) Ford, 20 p. 

2. Liam Doran (GB) Citroën, 17 p. 

3. Michael Jernberg (S) Skoda, 15 p. 

4. Frode Holte (N) Volvo, 13 p. 

5. Sverre Isachsen (N) Ford, 12 p. 

6. Jos Kuypers (NL) Ford, 11 p.

Tio i topp EM-tabellen  efter Belgien 2010 :

1. Sverre Isachsen (N) 101 poäng 

2. Michael Jernberg (S) 95 poäng 

3. Liam Doran (GB) 90 poäng 

4. Kenneth Hansen (S) 87 poäng 

5. Stecka Walfridson 68 poäng 

6. Ludvig Hunsbedt (N) 46 poäng 

7. Andréas Eriksson 42 poäng 

8. Jos Kuypers (I) 40 poäng 

9. Mats Lysen (N) 37 poäng 

10. Francois Duval 33 poäng

I Finland kördes i helgen en uppvisningstävling, Helsinki Motorsport Weekend med både rally och racingförare på startlinjen. Patrik Sandell blev näst snabbaste rallyförare och fyra totalt efter att ha förlorat slutduellen mot Jari-Matti Latvala med 0,5 sekunder.

Efter lite för mycket attack i semifinalen mot Harri Toivonen snurrade Patrik bort sig. De körde då i de bakhjulsdrivna Legendbilarna, en populär banracingbil i Finland. I kampen om tredjeplatsen ställdes Patrik mot Jari-Matti Latvala, förra helgens vinnare av finska VM-rallyt. Kampen avgjordes i Ford Fiesta och var en mycket jämn historia, men till slut drog finländaren det längsta strået och vann med 0.5 sekunder. 

Även co-drivers fick prova på att köra.

Emil Axelsson, co-driver till Patrik Sandell, missade finalen i denna efter att ha blivit utslagen av Jari Ketommas  codriver Mika Stenberg, som senare också vann klassen. I heatet om tredjeplatsen ställdes Emil mot Latvalas codriver Mikka Anttila.

– Det var en tuff kamp som jag bara var tvungen att vinna, även om det innebar mer vilja än precis körning. Jag vann till slut med 0.5 sekunders marginal, säger Emil.

Totalvinnare av Helsinki Motorsport Weekend blev före detta Formel 1-föraren Mika Salo, efter att ha slagit Harri Toivonen i finalen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!