Sauber utvecklar helt ny bil till 2018

Sauber ligger hopplöst sist i årets konstruktörsmästerskap i Formel 1. Med en daterad bil har teamet svårt att konkurrera med de andra stallen. Men till nästa år ska det bli ändring på det. I alla fall om man ska tro nye stallchefen Fred Vasseur.

Årets F1-säsong är inne på sin andra hälft och Sauber-stallet, med svenske Marcus Ericsson som en av förarna, ligger sist i konstruktörsmästerskapet efter 13 lopp.

Teamet har totalt tagit fem poäng – samtliga av Pascal Wehrlein. Närmaste konkurrent är McLaren med elva.

Men att det går trögt är kanske inte så konstigt. Sauber kör i stort sett med 2016 års bil efter att teamet haft det tufft ekonomiskt under förra säsongen.

Men numera heter ägarna Longbow Finance och till nästa år ska det bli annat. Inte nog med att stallet ska få en modern motor från Ferrari – hela bilen kommer att vara ”helt annorlunda”, enligt nytillträdde Sauber-bossen Fred Vasseur.

– Vår nuvarande bil är från 2016, så att försöka föra över något till 2018 års... vi har varit tvungna att börja om från början, säger Vasseur till hemsidan Autosport, som var först med att rapportera om nyheten.

Sauber-bossen säger också att utvecklingen av den nya bilen redan är i full gång.

– Vi testar den i vindtunnel just nu och jag tycker att vi har gjort ett bra jobb, säger Vasseur till Autosport.

Sauber skrev som bekant nyligen på ett nytt motoravtal med Ferrari efter att först ha förhandlat med Honda. Men hur många fler komponenter förutom motor och växellåda det schweiziska-teamet kommer att köpa av Ferrari är oklart.

Förhoppningen är att Sauber med den nya satsningen ska etablera sig som ett ”mittenstall” igen, även om den nye stallchefen är medveten om att det kommer bli tufft.

Till nästa år är inga stora regelförändringar på gång, och med andra ord har de andra teamen ett försprång.

– Alla andra team kommer att få en bättre övergång än oss, säger Vasseur till Autosport.

– Största utmaningen för mig är att få företaget att växa, att förbättra varje avdelning.

– Lyckas vi med det kommer vi också att förbättra våra placeringar. Gruppen framför oss är inte långt borta.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!