Självkörande formelbil testas på Silverstone

Nu har den självkörande tävlingsbilen närmat sig sin första riktiga start. På Silverstone har autonoma Roborace testats med goda resultat.

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Vi har tidigare skrivit om Roborace, en blivande supportklass till Formel E som skulle ha varit sjösatt redan i år men som har blivit skjuten på framtiden efter diverse förseningar. Roborace är precis som Formel E en tävlingsserie med elbilar men med skillnaden att bilarna är autonoma, det vill säga de kör på egen hand utan input från förare. Tio team med totalt 20 självkörande bilar ska tävla mot varandra när tiden är mogen.

Mogen är den alltså inte riktigt ännu, men är på god väg att bli det. På Silverstone har den helt autonoma DevBot-versionen i två olika exemplar testats med goda resultat. I filmen ovan får vi följa med hur det ser ut när en självkörande ”formelbil” (beteckningen kan vi tvista om, men öppna hjul och ensitsig är bilen, som en formelbil) tacklar klassiska Silverstone.

När Roborace står klar, redo för race, kommer bilen inte att se ut som prototyperna i filmen. Då kommer bilarna att sakna cockpit och formgivningen blir allt mindre formelbilsaktig.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!