051205_roc

Skandinavien bäst av de bästa

Lördagen den 3 december kördes årets upplaga av Race of Champions där de bästa förarna i världen möts. Bästa nation och bästa förare utses och det blev en svensk-dansk allians som tog hem nationscupen.

Race of Champions (RoC) är en tävling där världens bästa racingförare mötes de bästa rallyförarna. En tävling som körts sedan 1988. Lördagen den 3 december kördes den igen och det blev skandinavisk seger.

När Race of Champions avgörs körs två tävlingar. "Nations cup" för bästa nation och "Champions of champions" för bästa förare.

I flera år körde man på Kanarieöarna men sedan ifjol flyttade tävlingen till fotbollsarenan Stade de France i Paris där en bana som ska passa såväl rally- som racerförare byggs upp. På den körs ett flertal bilar för att göra det så jämnt som möjligt. Citroëns WRC-bil, Porsche GT3 Challenge och Renault Clio är några av de bilar man tävlar i.

Förra året segrade Frankrike i nationscupen och finländske Heikki Kovalainen blev mästarnas mästare när han slog 2003-års mästare Sebastien Loeb i finalen.

Men i år fick vi skandinavisk glädje när en svensk-dansk allians i form av Mattias Ekström och dansken Tom Kristensen tog segern i nationscupen och Kristensen blev näst bäste förare efter att ha förlorat mästarfinalen mot en omöjlig Sebastien Loeb som tog sin andra seger i RoC. Mattias Ekström försvann tyvärr tidigt i förartävlingen efter att redan i första omgången blivit utslagen av Brasilianske Nelson Piquet Jr.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!