070321_skodaS2000

Skoda byter rallyvapen

I höstas bestämde sig Skoda för att utveckla en ny rallybil. Här är Fabia S2000, som ska ersätta Fabia WRC.

Teknikens Värld kan nu visa de första bilderna på Skoda Fabia S2000. Bilen ska komma ut till rallysäsongen 2008, men 2007 års rally-VM körs med den gamla Fabia WRC. Skoda byter klass med den nya bilen, från WRC till S2000.

FIA har tänkt att S2000-klassen ska ersätta WRC-klassen om något år. Bilarna i den nya klassen är billigare, enklare samt har lägre driftkostnader. 

S2000-bilarna har vissa likheter med STCC-bilarna men fördelen med de nya bilarna är att de är fyrhjulsdrivna. Nackdelen kan vara att de inte har någon turboladdning utan en helt vanlig 2,0-litersmotor på ändå fullt tillräckliga 280 hästkrafter. 

Bilarna är baserade på vanliga produktionsbilar men är sedan speciellt ombyggda och trimmade. S2000-klassen kommer också få en egen tävling som heter IRC, Intercontinental Rally Challenge. Bilarna är också tänkta för att tävla mot Grupp N-bilarna som har fyrhjulsdrift och turbo.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!