061019_schumi

Snart är allt över för den störste

Det är inte många timmar kvar nu. Klockan 19.00 på söndag svensk tid går Michael Schumacher in i sin 250:e och sista drabbning med racingeliten. Cirka 90 minuter senare lägger en legend racingoverallen på hyllan.

I 15 år har Michael Schumacher gjort det han är bäst på. Kört Formel 1 alltså. 

Resan började 1991 i Belgiens GP för Jordan-Ford teamet. Efter ett imponerande kval tvingades den då 22-åriga tysken bryta efter bara ett varv på grund av kopplingsproblem. Han hade ändå imponerat så pass mycket att direkt efter loppet fick han ett kontraktserbjudande från Benetton som gällde resten av säsongen vilket han tog. Det blev totalt sex lopp den säsongen och han tog poäng redan i andra loppet - sitt första för Benetton - och slutade säsongen på fjortonde plats med fyra poäng.

I sin andra säsong visade han på allvar att var snabb. Redan i säsongens andra lopp slutade han trea och hade efter åtta tävlingar tagit sin första pallplats. Första segern kom samma säsong i Belgiens GP där han debuterade ett år tidigare. VM-titeln tog en överlägsen Nigel Mansell hand om med nästan dubbelt så många poäng som tvåan Riccardo Patrese. På tredjeplatsen fanns Michael Schumacher, tre poäng före Ayrton Senna och Schumacher var nu en etablerad toppförare.

1994 blev en väldigt speciell säsong. Schumacher tog åtta segrar och stod till slut som världsmästare. Tyvärr skakades den säsongen av trefaldige världsmästaren Ayrton Sennas dödskrasch på Imola under San Marinos GP som vanns av Schumacher.

1995 blev det nio segrar och den andra raka VM-titeln. Han var då 26 år gammal och den hittills yngsta dubbelvärldsmästaren.

1996 gick han till Ferrari och har sedan dess varit där och vad han uträttat har väl knappast undgått någon. Många gånger slogs han om VM-titlar, bland annat med Mika Häkkinen men det dröjde ända till 2000 innan den tredje titeln kom. Efter den följde ytterligare fyra i följd. Trenden bröts förra året av Fernando Alonso och Renault, samma kombination som inför helgen leder mästerskapet och bara hotas av just Schumacher.

Michael Schumacher kan bli världsmästare för åttonde gången på söndag men det krävs mer eller mindre ett mirakel för det. Han måste vinna tävlingen samtidigt som Alonso inte får ta poäng, endast då blir legenden världsmästare igen. 

Oavsett om han blir det eller inte lär det vara en ganska nöjd Schumacher som går och lägger sig söndag natt med vetskapen om att han statistiskt sett är den bästa Formel 1-föraren någonsin. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!