100104 staffan svenby

Staffan Svenby avliden

Ett stort namn inom svensk motorsport har lämnat oss. Staffan Svenby har avlidit efter en tids sjukdom.

För de flesta av oss är namnet Staffan Svenby förknippat med Formel 1-stjärnan Ronnie Petersons karriär under 1970-talet. De träffade varandra första gången i Monaco 1969 då Staffan ville få Ronnie att använda AGV-hjälmar som han var agentur för i Sverige. Staffan blev sedan Ronnies manager ända till dödskraschen på Monza 1978. Staffan Svenby menade att Ronnie fick bästa tänkbara vård på Niguardasjukhuset i Milano, tvärtemot vad många andra har hävdat.

Staffan jobbade helst i det dolda men under de senaste åren ställde han upp på intevjuer, bland annat för F1 Racing och Sveriges Radios "P3 Dokumentär".

Staffan Svenby jobbade även med andra internationellt erkända svenska racingförare som Stefan "Lill-lövis" Johansson och Eje Elgh. Han ägde två racingbanor, Mantorp Park och Ring Knutstorp, och var en drivande kraft i igångdragandet av Sveriges tyngsta touringbilsevenemang: STCC.

Staffan Svenby var en tuff man i förhandlingar och skaffade sig både vänner och ovänner i motorsportens värld. Ingen kan dock avvisa hans betydelse för svensk racing under de senaste 30 åren.

Externar länk

P3 Dokumentär: Ronnie Peterson

Artikel: Personerna bakom Ronnie (pdf)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!