090916-renault-f1-sparkar

Stämningsfullt i Formel 1!

Flavio Briatore är tillbaka! Den förre Renault-bossen blev avstängd på livstid men en fransk domstol har nu förkunnat att FIA gjort fel. Men…

Texten uppdaterad, se längst ned.

Det var vid Singapores Grand Prix 2008 det hände. Nelson Piquet Jr gick in i muren med sin Renault och bröt. Detta skedde lämpligt, så lämpligt att det gynnade stallkamraten Fernando Alonso som sedermera vann tävlingen.

Ett år senare framkom att Piquet Jr kraschat på order av Flavio Briatore. Det blev rättegång (hos FIA) och Briatore stängdes av från all verksamhet inom Formel 1 på livstid.

Briatore är dock ingen som ger upp och han drog saken till civil domstol. Och han fick rätt. Tribunal de Grande Instance i Paris förklarade FIA-rättegången olaglig och ogiltig. Detta eftersom varken Briatore eller hans medhjälpare Pat Symonds (som fick fem års avstängning från motorsport) hade giltig tävlingslicens. Därmed kan de inte dömas av FIA.

Allt väl?

Icke!

FIA har förklarat att de skall överklaga beslutet och förre FIA-presidenten Max Mosley har vaknat till liv och säger att FIA kan ändra på reglerna om så krävs.

Briatore har hela tiden hävdat att hela affären är en personlig vendetta från Mosley.

Men det stannar inte här.

Briatore har nu fått tillbaka stridsglöden och ska i sin tur stämma familjen Piquet för förtal. Det var Piquet Sr och Jr som först förkunnade att tävlingen i Singapore var ”fixad”.

Vad som nu närmast ska ske är att FIA accepterar civildomen och de är ålagda att annonsera i franska tidningar att Briatores/Symonds avstängningar är hävda.

Någon som tror att det är slut här och nu?

FIA överklagar Briatores frikännande

Internationella bilsportförbundet, FIA, har nu beslutat sig för att överklaga de friande domarna mot Flavio Briatore och Pat Symonds.

Det var ett enhälligt beslut från FIA som hade ett blixtinsatt möte i helgen och domen från civildomstolen ska nu prövas igen.

Däremot har FIA valt att inte straffa de förare som alltjämt använder sig av Briatore som manager. I princip anser dock FIA att den tidigare avstängningen från all form av motorsport alltjämt gäller.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!