Strumpan som är Ferraris nya vapen i Formel 1

Det må mixtras med motormappningar och aerodynamiska paket men nu har Ferrari fokuserat på förarens fötter får att finna extra fart i Formel 1.

Sebastian Vettel ska åka i strumplästen under nästa Formel 1-lopp som går av stapeln i Sochi, Ryssland. Ja, nog ser det så ut när man betraktar Pumas nya och fjäderlätta racingskor som Ferrari har fått godkänt för att använda till helgens deltävling i Formel 1. Sydda i ett stycke och med en vikt på 135 gram ser de ut som något som ramlar ur tvättmaskinen där hemma.

– Vi ville skapa en minimalistisk lösning, säger Sonny Lim chef för Pumas designavdelning för racingskor.

En racingsko ska förvisso var skön och andas men det viktigaste är att den är flamsäker. Skon är därför tillverkad i materialet Nomex som är besläktat med nylon och som patenterades av DuPont redan 1967. Materialet finns i kläder som förutom racingförare även brandmän och militärer använder.

Sulan är gjord av Neopren, ett syntetiskt gummimaterial som även används till våtdräkter och som kabelisolering.

Sebastian Vettel (på bilden överst som är ett montage) har varit delaktig i utvecklingen av skon och just responsen från förare är kanske det viktigaste momentet i arbetet med att plocka fram nya racingskor, menar Sonny Lim. Faktum är att Sebastian Vettel redan har vunnit ett välgörenhetslopp med strump… skorna, men nu är de alltså godkända för Formel 1.

Huruvida Ferraris andre förare, Kimi Räikkonnen, ska köra i de nya skorna vid namn EvoKnit Drive Pro eller något annat har vi inte lyckats få klarhet i.

Sebastian Vettel har vunnit två av årets tre deltävlingar i Formel 1 och leder i sammandraget före Lewis Hamilton, Mercedes.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!