110615-subaru-rekord

Subaru STI slår 21 år gammalt rekord

Brittiska rallymästaren Mark Higgins har slagit ett 21 år gammalt rekord på Isle of Man Tourist Trophy circuit. Rekordet på 19 minuter och 56,7 sekunder bräcker det gamla med över två minuter!

Den standardutrustade Subarun letade sig fram på den legendariska banan två minuter snabbare än rekordet från 1990. Då hette föraren Tony Pond och bilen var en Rover 827 Vitesse. Tiden var 22:09:01, och för att slå det satte Subaru en bil i händerna på 40-årige Mark Higgins, som själv kommer från ön Isle of Man. Bilen, en Subaru STI Racing, hade bara extrautrustats med säkerhetsbur, sexpunktsbälten och brandsläckarsystem av säkerhetsskäl.

Mark Higgins satte tiden 19:56:70 på första försöket. Snittfarten på de krokiga vägarna längs den sex mil långa banan klockades till 181,86 km/h.

– Detta var mitt livs häftigaste upplevelse, samtidigt som det nog är det mest skrämmande jag någonsin gjort. Efter den svåra ”Bray Hill” kändes det bättre att jag vande mig snabbt vid bilens balans, säger en glad Mark Higgins i ett pressmeddelande.

1907 gick det första racet av stapeln på Isle of Man TT, och sedan dess har rekord slagits titt som tätt. Snabbaste tiden plockade John McGuiness för två år sedan på en Honda CBR1000RR Fireblade motorcykel. Då gick turen runt banan på 17:12:30 med en snittfart på 211 blås.

En klick in på videoklippet här nere visar ungefär hur fort det gick när Mark Higgins satte sin rekordtid.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!