090117-eje-elgh-dakar

Svensk ledning i Dakarrallyt

Premiärdagen för Dakarrallyt i Sydamerika är avklarad. I ledningen finner vi Qatar-föraren Nasser Al-Attiyah som har svenska Tina Thörner bredvid sig som kartläsare. WRC-räven Carlos Sainz ligger och lurar drygt två minuter bakom.

Historisk vinnare av årets första dagsetapp i Dakarrallyt är Nasser Al-Attiyah från Qatar körandes en BMW. Historiskt eftersom det är första gången rallyt körs i Sydamerika. Med svenska ögon sett är denna etappvinst minst lika skoj som för dem som bor i emiratet med tanke på att Tina Thörner sitter i passagerarstolen med kartan i knät.

Dagens etapp mätte 37,1 mil, gick mellan Buenos Aires och Santa Rosa och tog 2 timmar, 36 minuter och 15 sekunder.

2 minuter och 17 sekunder efter ligger spanjoren Carlos Sainz (bilden) i en Volkswagen. På plats tre och fyra ligger också Volkswagen-bilar. På plats fem ligger Luc Alphand och på plats sex Stéphane Peterhansel, båda i Mitsubishi-bilar, 4 minuter 44 sekunder respektive 4 minuter 54 sekunder efter ledarbilen.

I mc-klassen leder spanjoren Coma medan svenskan Annie Seel övernattar på plats 41 drygt 53 minuter bakom. Thomas Berglund ligger på plats 76 och Henrik Rahm på plats 137, över en och en halv timme bakom ledaren.

Nu är det nattvila som gäller och i morgon ska ekipagen köra från Santa Rosa till Puerto Madryn, en sträcka på 83,7 mil med 23,7 mil som specialsträcka.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!