Svensk seger i rally-VM!

Svenska segrar i rally-VM är lätträknade numera men i helgen fick vi i alla fall en. Patrik Flodin segrade i Grupp N (PWRC) i Spanien med sin ryskanmälda Subaru Impreza.

Patrik Flodin och hans co-driver Göran Bergsten gjorde en stark insats i den svårkörda VM-deltävlingen i Spanien. Patrik är inte någon asfaltsspecialist, så segern kändes extra bra.

– Äntligen! skrattar Patrik. Vi har haft så mycket stolpe ut den här säsongen och inte haft en enda tävling där bilen fungerat utan problem. Det känns verkligen obeskrivligt skönt att äntligen få kamma hem en seger igen!

Planen var att få så stort försprång som möljigt under fredagen, då sträckorna gick på både asfalt och grus.

– Jag tänkte att om vi skulle ha en chans att vinna här, så var det att få ett så stort försprång som möjligt. Men dessvärre fick vi problem med bilen som bara gick på två cylindrar under fredagen, berättar Patrik.

Inför de avgörande två dagarna på asfalt, ledde de med dryga halvminuten.

– Jag var verkligen osäker på om det skulle räcka, säger Patrik Flodin.

Men de lyckades hålla den jagandepolske föraren Michal Kosciuszko bakom sig. Även om han knappade in oroväckande mycket. Inför näst sista sträckan skiljde det bara 3,2 sekunder mellan de båda. Men då fick Patrik och Göran punktering

– Då trodde jag verkligen det var helt kört, säger Patrik. Men som tur var hade vi kört j-kligt fort innan punkteringen och förorade bara 0,9 sekunder till Michal Kosciuszko.

Inför sista sträckan ledde de med 2,3 sekunder. Väl i mål på sista sträckan var det bara att stå och vänta och se vad konkurrenten hade kunnat prestera. Michal Kosciuszko vann sista sträckan, men bara med 0,3 sekunder. Därmed kammade svenskarna hem segern med en marginal på två sekunder:

Sebastien Loeb vann WRC och är nu snubblande nära att ta ytterligare en VM-titel.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!