100825-andersson-sandell Foto: GEPA pictures

Svensk seger i rally-VM

SWRC-klassen i det tyska VM-rallyt blev en sekundrysare fram till mållinjen. Tre förare, däribland svenskarna Patrik Sandell och P-G Andersson i varsin Skoda Fabia Super 2000, hade alla chans att vinna inför sista dagen.

 Det blev Sandell som drog det längsta strået, efter att ha vunnit tio av rallyts 19 specialsträckor. P-G Andersson slutade på en tredje plats. 

 – Det har varit ett helt fantastiskt och sjukt rally. Det har varit fajt från första metern till sista. Jag var lite arg på mig själv på fredagen då jag gjorde ett misstag och tappade 15 sekunder. Jag satte mig själv i en situation då jag var tvungen att åka otroligt fort och ta vissa risker. Men vi lyckades ändå hålla ihop det ända in i mål, sa Patrik Sandell direkt efter målgången.

Misstaget under fredagen gjorde att han låg 12 sekunder bakom P-G och 17 efter tjecken Prokop efter den första dagen. Men en rejäl satsning dag två, där Sandell och hans kartläsare Emil Axelsson vann fem av åtta specialsträckor, gjorde att de inför söndagen tagit sig upp på en andra plats, bara 4,6 sekunder efter P-G Andersson som nu hade tagit över ledningen.

Söndagen såg inledningsvis ut att bli samma tuffa fajt de tre emellan, med de två svenskbilarna som etta och tvåa. Men P-G fick problem (knäckte en fälg efter att ha kört på en sten) redan på morgonens första sträcka, tappade över tre minuter och halkade ner till en fjärde plats. Fajten stod då mellan Sandell och Martin Prokop. Och det var svensken som skulle visa sig starkast. P-G slutade trea i mål.   I Grupp N-klassen blev Patrik Flodin trea, ett bra resultat med tanke på hans ringa asfaltserfarenhet. 

 Totalt vann, gissa vem! Sebastien Loeb i en Citroên. Hans femte seger i år och hans åttonde i Tyskland. Fransmannen kan säkra titeln vid Rally Japan som är nästa tävling.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!