071025-svenska-rallyt

Svenska rallyt bara vartannat år

I går beslutade internationella bilsportförbundet FIA att svenska VM-rallyt – Uddeholm Swedish Rally – endast ska arrangeras vartannat år. Anledningen är att WRC-säsongen ska bantas från 16 till tolv tävlingar från och med 2009.

– Jag tror det här kan innebära en positiv början på något nytt, säger Bertil Klarin, VD för Svenska Rallyt AB, i en första kommentar.

Beslutet innebär i grunden att 24 länder ska arrangera sin tävling vartannat år fram till 2014. För svenska VM-rallyt innebär det att Uddeholm Swedish Rally är säkrat 2008 och alla jämna år därefter. Udda år är det Norge som arrangerar den enda vintertävlingen i WRC. En eventuell lösning kan vara ett samarbete mellan Sverige och Norge.

– Ända sedan förslaget om nyordningen i rally-VM presenterades har vi jobbat med en handlingsplan som bygger på ett samarbete mellan oss och Rally Norway, säger Bertil Klarin.

Hur fusionen mellan Uddeholm Swedish Rally och den norska VM-deltävlingen kommer att se ut kan inte Klarin kommentera i dagsläget.

– Båda bolagens styrelser ska samlas inom kort för att, med FIA:s beslut som grund, fastställa formerna för ett samarbete.

Att hjälpa Norge är inget nytt för den svenska VM-organisationen och nu tycks banden mellan de båda rallynationerna kunna bli ännu tajtare.

– Vi ser positivt på en samverkan. Det kan skapa förutsättningar för båda tävlingarna att utvecklas och växa sig starkare i VM-familjen, säger Sven-Åke Enochsson, ordförande i Svenska Rallyt AB.

Beslutet som FIA tog i går för dock med sig en garanterat positiv effekt – att svenska VM-rallyt är garanterat en plats under en lång tid framöver.

– Det ger oss en möjlighet att jobba långsiktigt med vår tävling, något som vi många gånger saknat historiskt sett, säger Sven-Åke Enochsson.

VM-kalendern 2008

25-27 januariMonte Carlo
7-10 februariSverige
29 februari-2 marsMexiko
28-30 marsArgentina
25-27 aprilJordanien
16-18 majItalien, Sardinien
30 maj-1 juniGrekland
13-15 juniTurkiet
1-3 augustiFinland
15-17 augustiTyskland
29-31 augustiNya Zeeland
3-5 oktoberSpanien
10-12 oktoberFrankrike, Korsika
24-26 oktoberJapan
28-30 novemberWales

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!