061002_stcc

Thed Björk STCC-mästare 2006

Thed Björk vrålade högt av lycka efter STCC-finalen på Mantorp Park. Den 25-årige Audiföraren hade nått sitt mål, han var 2006 års mästare i STCC – och han har lett serien från den första till sista tävlingen.

– Det var den mest spännande tävling jag kört, menade Thed Björk som gick ut i loppet som sexa. För att vinna mästerskapet behövde han bli minst sjua och ta två poäng i loppet om Richard Göransson samtidigt vann.

I starten tog han det lugnt, ville inte riskera något. Han låg länge runt sjätte och sjunde plats och hade det hett om öronen från en hel hög av snabba STCC-förare. Han hade lika gärna kunnat bli avkörd.

– Janne Flash försökte hjälpa mig av banan på rakan…ja, det var ett av de tuffaste race jag kört i mitt liv och jag var tvungen att ropa på hjälp från Fredrik i radion. Fredrik Ekblom backade av och lade sig bakom Thed för att agera bromskloss. Thed vågade inte attackera Tomas Engström framför, och hade Robert Dahlgren och Robin Rudholm efter. På presskonferensen, efter att Thed fått ta emot den stora segerbucklan från Sveriges Kung Karl XVI Gustaf, satt Theds tuffaste konkurrent, Örebrogrannen Richard Göransson, med glädjen över att ha vunnit fem av nio möjliga segrar i årets serie och med pokalen över segern i finalloppet. 

STCC var en uppgörelse mellan honom och Thed, och förra året vann Richard:

– Thed är en värdig mästare. Han har gjort minst misstag och har kört väldigt fort, men jag har nog gjort min bästa säsong hittills med fem segrar, kommenterade Richard. Vad som väntar Thed Björk framöver är oklart. Audi Sport i Tyskland har koll på honom och en sits i DTM eller i sportvagnsracing, där Audi dominerar, skulle sitta fint. Audis föraruppsättning i framförallt sportvagn har också uppnått, låt oss säga, mogen ålder.

RESULTAT STCC-FINAL:

1. Richard Göransson, BMW

2. Carl Rosenblad, BMW

3. Tomas Engström, Honda,

4. Thed Björk, Audi ,

3. Fredrik Ekblom, Audi,

5. 7. Robert Dahlgren, Volvo

6. Duncan Huisman, BMW,

7. Robin Rudholm, BMW

8. Robin Rudholm, BMWFÖRARMÄSTERSKAP STCC 2006 1. Thed Björk, Audi , 59

2. Richard Göransson, BMW, 55

3. Duncan Huisman, BMW, 37

4. Fredrik Ekblom, Audi , 30

5 Tomas Engström, Honda, 29

Robert Dahlgren, Volvo, 29

7 Robin Rudholm, BMW, 26

8 Johan Sturesson, Peugeot, 17TEAMMÄSTERSKAP STCC 20061. Audi/KMS, 65

2. Flash/BMW, 64

3. WCR/BMW, 54MÄRKESMÄSTERSKAPBMW, 72

Audi, 68

Volvo, 42

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!