Tomas Engström trea i ETCC-finalen

Tomas Engström blev bäste svensk i EM-finalen ETCC på portugisiska Estoril. Trea efter Ryan Sharp och Emmet O´Brien.

Fyra svenskar ställde upp i ETCC (European Touring Car Cup) på Estoril i Portugal. Samtliga fyra STCC-förare fanns med bland de sju främsta efter de två racen i regn. Tomas Engström placerade sig på en total tredjeplats efter en sjätteplats i det första racet och en tredjeplats i det andra. 

Skotska Ryan Sharp och irländaren Emmet O´Brien blev etta respektive tvåa i de två racen. I det första racet slutade de fyra svenskarna femma, sexa, sjua och åtta. När det till det andra racet var omvänd startordning intog de fyra svenskarna de första starrtpositionerna. Carl Rosenblad i pole position följt av Mattias Andersson, Tomas Engström och Robin Rudholm. 

Rosenblad gick i mål som fyra i det andra racet följt av Rudholm och Andersson. Rudhollm toog därmed fjärdeplatsen efter Engström. Rosenblad delar femteplatsen med Felix Porteiro och Andersson sjättlpatsen med Alessandro Zanardi. 

Det första racet kördes under hårda förhållanden. Regnet öste ner över den portugisiska banan. I det andra var det något upptorkande. Engström behärskade regnet på bästa sätt. Rosenblad som inte gjort någon hemlighet av att han inte gillar att köra på regn imponerade och höll undan för Rudholm som utmanade i en tät duell på sista varvet. Matias Andersson tvingades ge sig när Rudholm lade in en attack. 

Den regerande ETCC-mästaren Richard Göransson fanns inte på plats i år och fick se titeln övertas av Ryan Sharp. 

Kommentarer, från de svenska förarna: 

Tomas Engström, totaltrea: 

- Det här var riktigt roligt. Tuffa race när det blev så blött och i och med våra tekniska bekymmer på testerna så hade vi inte hunnit ställa in bilen till de nya däcken. Vi gjorde en del ändringar till det andra och det funkade hyfsat. Vi gjorde bilen mjukare och tog bort fästet bak, då kändes det mycket bättre men det var omöjligt att utmana Seat-bilarna. De var överlägsna, det är bara att gratulera. 

- Placeringarna för svenskarna visar hur starkt STCC är, för mig var det här en oerhört bra avslutning på säsogen. Trea i ETCC och prisbankett i Monte Carlo känns gott just nu. 

Robin Robin, totalfyra: 

- Det här får vi vara nöjda med. Jag missade i starten på det andra racet. Släppte upp kopplingen för snabbt och fick för mycket hjulspinn. Sedan hade jag ett riktigt tufft race där Mattias Andersson gjorde sig väldigt bred. Sedan kom jag ikapp Rosenblad men även om jag hade tagit mig förbi honom hade det inte räckt till en tredjeplats. Möjligt att jag hade satsat hårdare om det hade vart en tredjeplats på spel. 

- Ser man på helgen överlag så är jag nöjd. Vi har varit bäste svensk nästan hela helgen och jag har inte varit sämre än femma i något pass. Det kändes roligt att jag fick möjligheten att köra och få träningen, speciellt på regn. Det här ger en bra inspiration för kommande säsong. 

Carl Rosenblad, delad femma: 

- Det var två väldigt svåra race med allt regn. BMW:n har inte fått beröm för regnkörning och det fick jag själv prova på. I det första racet tog jag mig från 16:e till åttonde plats och det var mitt mål. Stod i pole position i det andra men det fanns inte en chans att hålla de framhjulsdrivna bilarna. Jag hade inte velat släppa Engström, men han var bättre. Men vi var bästa BMW:n i det andra och fjärdeplats i mål, det får man vara rätt nöjd med. 

Det är riktigt kul att vara tillbaka på den internationella arenan och jag är glad över att vi körde den här tävlingen. 

Mattias Andersson: 

- Det var tufft mellan svenskarna i två tuffa, blöta race. Jag är nöjd med vårt jobb. I det första racet startade vi nia, fick en bra start, kom ut sjua och kom i mål sjua. Vi la på nya däck i det första och till det andra så skiftade vi bara bak och fram, det kanske var ett misstag. Jag såg att Engström la på nya till det andra och det var nog en bättre strategi. Men överlag så får vi vara nöjda. Vi kom i mål i båda racen och visade att svenskarna är att räkna med mot internationellt motstånd. 

Resultat, Race 1 (topp 10): 

1) Ryan Sharp, Seat Leon 

2) Emmet O´Brien, Seat Leon 

3) Felix Porteiro, BMW 320 si 

4) Alessandro Zanardi, BMW 320 si 

5) Robin Rudholm, BMW 320 i 

6) Tomas Engström, Honda Accord Euro R 

7) Mattias Andersson, Alfa Romeo, 156 

8) Carl Rosenblad, BMW 320 si 

9) Philip Geipel, Toyota Corolla T-sport 

10) Vincent Radermecker, Cheverolet Lacett 

Resultat, Rae 2: (Topp 10) 

1) Ryan Sharp, Seat Leon 

2) Emmet O´Brien, Seat Leon 

3) Tomas Engström, Honda Accord, Euro R 

4) Carl Rosenblad, BMW 320 si 

5) Robin Rudholm, BMW 320 i 

6) Mattias Andersson, Alfa Romeo 

7) Hugo Godinho, Cheverolet 

8) Vincent Radermecker, Cheverolet 

9) Mikkhail Ukhov, BMW 320 i 

10) Ari Laivola 

Totalt: 

1) Sharp 20 poäng 

2) O´Brien 16 poäng 

3) Engström 9 poäng 

4) Rudholm 8 poäng 

5) Proteigo 6 poäng 

5) Rosenblad 6 poäng 

6) Zanardi 5 poäng 

6) Mattias Andersson 5 poäng

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!