061018_engström

Tomas Engström tror på topplacering i EM

Tomas Engström satsar på en plats bland de fem främsta i helgens EM-finallopp för standardbilsracing i Estoril, Portugal. Tomas, teamet och deras Honda Accord är i toppform inför de stundande racen på den tidigare formel 1-banan som avgörs på söndag den 22 oktober.

– Jag ser verkligen fram emot racen i Portugal, säger en laddad Tomas Engström. Bilen är i topptrim nu och även teamet är väl förberett och fokuserade på uppgiften. Inte minst finalloppet i årets STCC gav råg i ryggen inför EM-finalen. 

– Det loppet är jag mycket nöjd med. Då fungerade allt och det gav en tredjeplats. Men totalt sett är jag inte nöjd med säsongen, vi borde ha tagit en pallplats även där. Men ser man till de resurser vårt stall har och med bara en bil så är väl en total femteplacering ok. 

Estorilbanan, en före detta Formel 1-bana bör väl passa Honda Accord

– Det är en otroligt rolig bana som jag trivs på, säger Tomas. Den är mycket omväxlande, både krokig och med långa rakor där man kan dra på rejält. Estorilbanan är därmed krävande och inte minst en chikan i uppförsbacke är en utmaning. Självklart passar denna blandade bana Honda Accord bra, framför allt kan vi utnyttja motorns kapacitet fullt ut. 

Har du tidigare erfarenhet av banan? 

– Ja, jag körde där i EM 2003. Då rattade jag en Honda Civic och slutade på en nionde plats. Både min egen erfarenhet från den gången liksom de racedata vi då fick ut gör utgångsläget bättre i år. Dessutom är Accord dryga sekunden snabbare. 

Hur ser veckans förberedelser ut? 

– Bilen skickade vi ner i början av veckan och jag själv åker ner på onsdag. Vi räknar med att kunna testa för fullt på fredag. På lördag har vi sedan två testpass inför kvalracet. Vi är väl förberedda och har dessutom i dessa sammanhang fått om gott tid på oss att testa så vi ska kunna ge järnet i kvalet och racen. 

Själva tävlingsdagen på söndag – vad händer? 

– Det blir två riktigt spännande race. Det är ett 30-tal bilar till start varav 20 enligt vårt reglemente. Vi är förare från sju länder och flera av oss kör STCC, bland andra Calle Rosenblad och Robin Rudholm. 

– Jag och mitt team satsar för fullt. Siktet är definitivt inställt på en plats bland de fem främsta, även om jag själv har än högre förhoppningar, avslutar Tomas Engström.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!