Toyota Le Mans 2012

Toyota återvänder till Le Mans med hybrid

Toyota bekräftar att man vill tillbaka till det klassiska 24 timmars-loppet på Le Mans nästa år. Utrustad med en hybriddriven bil siktar man på att vinna LMP1.

Den japanska biltillverkaren kommer delta i nästa års upplaga av Le Mans 24 timmars, bekräftar nu chefen för Toyota Motorsport Tadashi Yamashina. Sist vi fick se en Toyota på startfältet var 1999 där Toyota kom tvåa efter BMW.

 Till nästa års upplaga kommer bensinmotorn kopplas i hop med en elmotor, vilket enligt Tadashi Yamashina blir en helt ny utmaning. Men Toyotan blir inte den enda hybridbilen på startfältet, både Peugeot och Audi uppges ha provat tekniken redan till 2011 års Le Mans men på grund av bristande driftsäkerhet gav Peugeot upp och Audi lät meddela att man i stället satsar på nästa års upplaga med sin hybrid.

 – Vikt är så prestandasänkande att det gör det riktigt svårt, sa Audis motorsportschef Wolfgang Ullrich till Bloomberg då. 

 En hybriddriven bil har ställt upp förut. 1998 ställde James Weaver upp i en Panoz Q9 men driftsäkerheten spelade Weaver ett spratt när elmotorn slutade att fungera. 

 – Jag åkte runt med det här enorma batteriet utan att ha någon extra kraft.

 Men Toyota är fast beslutna om att ställa upp trots den extra utmaningen man gett sig själva. Tidigare i år satte Toyota rekord runt Nürburgring med en elbil vilket nu verkar ha gett Toyota blodad tand att fortsätta tävla. 

 Le Mans 24 timmars kommer gå den 16 och 17 juni nästa år.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!