Toyota utmanar Audi på Le Mans

Audi överger sin tidigare satsning på dieselbilar och satsar på hybridbilar i årets Le Mans. Men man blir inte ensam, för rivalen Toyota har precis likadana planer.

2006 skrev Audi historia när man gick över mållinjen i det klassiska 24-timmarsloppet på Le Mans, först av alla. Aldrig förr hade någon vunnit tävlingen i en dieselbil, och inför 2012 har man haft målet att göra samma bedrift, fast denna gång med hybriddrivning. 

 – Att utveckla hybridteknologi för Le Mans har varit minst lika utmanande som vårt dieselprojekt, säger Audi Motorsports chef Wolfgang Ullrich i ett pressmeddelande.

 Men motståndet kommer inte bara komma från andra team, Toyota kommer ha siktet inställt på att bräcka tyskarnas hybridbil med sin TS030 Hybrid. Motorerna i Toyotan kommer dels vara en 3,4 liter stor V8 utan överladdning och dels en elmotor. Om elmotorn kommer driva bak- eller framhjulen är inte klart än eftersom Toyota fortfarande utvecklar modellen. TS030 kommer göra sin racepremiär på sextimmars på Spa-Francorchamps. 

 Audi är lite ivrigare och ställer upp på tolvtimmars på Sebring men kommer också att synas på Spa-Francorchamps med sin R18 Hybrid. Där kommer man även ställa upp med en ”vanlig” R18, utan elmotorer, möjligtvis för att försvara märkets heder om hybridbilarna skulle segna i hop. Audi har de senaste tolv åren lyckats plocka hem tio segrar på Le Mans. 

 Hur det ser ut när man åker en jättesnabb hybridbil ser du i Toyotas filmklipp nedan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!