Toyota vill slå Ringen-rekord

Toyota Motorsport vill slå rekordet för elbilar runt Nürburgrings Nordschleife för att markera hur långt utvecklingen av elbilar kommit.

Den 29 augusti tänker Toyota skriva motorsportshistoria när de ska slå rekordet runt Nürburgrings Nordschleife med en elbil. Och rekordet ska slås med råge, säger Toyota Motorsports utvecklingschef för elmotorer Ludwig Zeller.

– Vårt mål är att slå det nuvarande rekordet med mer än bara att par sekunder, eftersom det kommer visa hur långt teknologin har utvecklats sedan Toyota Motorsports började jobba på KERS-system 2007.

KERS-teknik står för Kinetic Energy Recovery System och betyder kortfattat att lätta svänghjul fångar upp och avger energi. 

Den lilla elracerbilen från Toyota väger in på 970 kilo och har tack vare två elmotorer med 381 hästkrafter och 800 newtonmeter vridmoment. Från noll tar det 3,9 sekunder innan det står 100 kilometer i timmen på mätaren, och bilen fortsätter sedan till toppfarten på 260 kilometer i timmen.

Det nuvarande rekordet sattes av Peugeot som med sin konceptbil EX1 satte tiden 9 minuter och 1,338 sekunder 2010. Det var en dryg minut snabbare än det tidigare rekordet.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!