Tysk domstol: Google måste blockera Max Mosleys sexlekar

Före detta Formel 1-chefen Max Mosley, som 2008 avslöjades som deltagare i kontroversiella sexakter, har återigen hamnat i hetluften. Anledningen är att en tysk domstol nu ålagt Google att blockera Mosleys sexlekar i sökresultaten.

Det var 2008 som dåvarande FIA-presidenten Max Mosley avslöjades som deltagare i kontroversiella sexlekar, som även uppgavs ha nazistiska förtecken. Bakom avslöjandet, som även innehöll bilder, stod numera nedlagda brittiska tidningen News of the World. I efterspelet fastslogs dock av domstol att tidningen gjort intrång i Mosleys privatliv – och News of the World var tvungna att betala motsvarande dryt 600 000 kronor i skadestånd till Mosley.

Nu har återigen Max Mosleys sexlekar hamnat på tapeten. Detta sedan en tysk domstol i fredags, med anledning av just intrånget i den före detta F1-bossens privatliv, ålagt sökmotorn Google att censurera de bilder som spridits på Intenet efter avslöjandet. Domen är en seger för Mosley, som tidigare tagit liknande ärenden till domstol i Frankrike.

Domen kommer dock att överklagas av Google, som menar att den visar på en ”obehaglig förevisning” av censur på Internet. Man menar också på att domen i framtiden kan tvinga Internettjänster och -leverantörer att övervaka all form av överförd datatrafik. ”Vi anser att domen strider mot europisk lag”, säger Googles chefsjurist Daphne Keller i en intervju med nyhetsbyrån Bloomberg.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!