101120 felix macau

Upp och ner för Felix i Macau

Felix Rosenqvist startar som elva i det prestigefyllda Formel 3-racet i Macau.

Tidigt lördag morgon svensk tid kördes kvalificeringsracet, som avgör startplaceringar till själva huvudracet under söndagen. Loppet brukar kallas för "icke-officiella Formel 3-VM" och agerar inkörsport till de stora motorsportklasserna. Felix startade från sjunde ruta efter att ha avancerat med rekordfart under tidigare tränings- och kvalsessioner.

Felix hängde med i starten och behöll sin sjundeplats medans helgens sensation, tyske Daniel Abt, utmanade fjolårsvinnaren Edoardo Mortara om förstaplatsen. Tuffare var det sen för den svenske rookien som tappade en placering på tredje varvet och ytterligare en två varv senare, samtidigt som fjolårsvinnaren körde alltmer övertygande i täten.

Felix tappade tempo och allt fler placeringar och korsade mållinjen som elfte man efter loppets tio varv.

Felix Rosenqvists bekantskap med den knixiga Guiabanan i Macau kunde ha börjat bättre. Redan på andra varvet under första träningspasset hasade han via en öljepöl in i räcket.

Under första kvalsessionen hade han, efter tolv körda varv, 25:e bästa tid men var ändå optimistisk.

– Jag är övertygad om att vi har mycket mer potential att hitta, och bara genom att förbättra bilen lite kan jag nog kapa en eller ett par sekunder. Jag hade ganska stora problem med understyrning, berättade han.

Han fick rätt. Under nästa träningspass, som var två timmar försenat efter en mängd krascher, hade han klättrat till elfte snabbaste ekipage. I topp var alltjämt finländaren Valtteri Bottas och italienaren Edoardo Mortara.

Andra kvalet blev en rörig historia med många bilar i räcket. Trots det lyckades Felix köra till sig en sensationell åttondeplats, och flyttades senare upp ytterligare ett snäpp efter att Carlos Huertas, Colombia, fått en bestraffning på fem sekunder. Sjundeplaceringen blev Felix utgångsläge inför dagens kvalificeringsrace.

Vill du följa Felix live i morgon bitti ställer du klockan på 8.25, då startar sändningarna från Macau på Viasat Motor. Låt bli att snooza, huvudloppet körs bara i 15 varv.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!