100119 anderstorp

Upprop Anderstorp

Hur ser framtiden för Sveriges mest kända motorbana Anderstorp Raceway ut? Du kan göra din röst hörd.

Verksamheten på motorbanan i Småländska Anderstorp fick sig en rejäl törn i juli förra året när antalet bullerhelger blev nedsatt till två stycken per år. I februari ska Länsstyrelsen i Jönköping bemöta en ansökan på fritt antal bullerhelger, samt möjlighet att få köra året om. I dag råder det märkligt nog totalt körförbud på banan under juli månad.

Den slutgiltliga "domen" rörande ansökan kommer i slutet av april eller början av maj i år.

Anderstorps Samhällsförening har dragit i gång uppropet "mer verksamhet på Anderstorps motorbana". Målet har varit 2-3 000 underskrifter, i dag den 19 januari finns där över 10 000.

– Anderstorpsborna själva står för 1 000 av underskrifterna. Det i en bygd med 4 900 invånare, berättar Åke Fridén, ordförande i föreningen. Detta är också första gången på länge man frågat ortsborna själva vad de har för synpunkt på saken, tillägger han.

Lördagen den 23 januari klockan 13.00 öppnar man i samarbete med Anderstorp Racing Club grindarna för en manifestation. Runt 1 000 fordon väntas köra i kortege runt den över fyra kilometer långa banan.

Banan, från början med namn Scandinavian Raceway, invigdes 1968 och var åren 1973-78 skådeplats för Sveriges Grand Prix i Formel 1. Även VM i Roadracing har körts på banan liksom tävlingar i Interserien, BPR, FIA GT och såväl nationella som internationella touringklasser. Det mest uppmärksammade evenemanget under senare tid är Ronnie Peterson Historic Grand Prix som sommaren 2008 drog 15 000 besökare (se bilder nedan).

Depåområdet fick 2006 en rejäl ansiktslyftning då byggnaden med 23 depåboxar och restaurang med 200 sittplatser stod klar. I byggnaden huserar också Motorsportsgymnasiet.

Årets stora evenemang blir The Race Legends den 13-15 augusti, ett välgörenhetsrace med inbjudna Formel 1-stjärnor som ska göra upp i Formel Renault-bilar.

Länk till uppropet finner du här nedan.

Läs mer

Extern länk

Upprop

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!