090109-tinathörner diskad

Utökad svensk ledning i Dakarrallyt

Nasser Al-Attiyah och Tina Thörner övertygar allt mer i sin BMW. På dagens sträcka var de återigen snabbast av alla bilar och utökar sin ledning i totalen, precis som Marc Coma gör i mc-klassen trots en andraplats i dag.

Om diskningen kan du läsa längre ned under rubriken Senaste nytt.

BMW-föraren Nasser Al-Attiyah, med kartläsare Tina Thörner bredvid sig, flyger fram över det sydamerikanska landskapet. Redan vid dagens första checkpoint låg de 20 minuter före de övriga bilarna, men avståndet krympte till 5 minuter och 7 sekunder vi målgång eftersom motorn i deras bil överhettades vid ett tillfälle. De kan dock åka på tidsstraff i efterhand eftersom de valde att ta en annan väg vid en viss del av banan, för att inte riskera motorn. Därför kan dagens etappseger vara i fara.

Svenskbilen med Wallentheim/Ohlsson gjorde en stark insats i dag och körde in på 32:a plats medan kartläsare Eje Elgh placerade sig på 81:a plats tillsammans med sin förare Barilla.

Tvåa i dag blev de Villiers från Sydafrika som övertygar mer och mer. Carlos Sainz körde in som fyra, drygt åtta och en halv minut efter Al-Attiyah/Thörner.

I totalen leder alltså Al-Attiyah/Thörner med 7 minuter och 31 sekunders marginal ned till tvåan de Villiers. Sainz tappar allt mer och ligger trea, dryga kvarten efter ledarparet.

Mc-förarna fick köra en kortare version av dagens specialsträcka på grund av gårdagens enormt tuffa och utmattande sträcka. Nu körde de 17,8 mil i stället för 39,5. Vann gjorde fransmannen Despres, drygt två minuter framför spanjoren Coma. Thomas Berglund gjorde återigen en ny bästa insats. Han slutade på tionde plats, drygt femton minuter efter etappsegraren. Annie Seel körde in på 86:e plats och Henrik Rahm på 118:e.

I totalen leder fortfarande Marc Coma före jänken Jonah Street, nu med drygt fyrtio minuters marginal. Berglund har avancerat till 17:e plats medan Seel och Rahm ligger på 83:e respektive 98:e.

I morgon kör ekipagen från argentinska Mendoza, genom bergskedjan Anderna, till Valparaiso i Chile. Sträckan är 41,9 mil lång och börjar med ökenkörning för att sedan övergå till bergslandskap med stigande höjder. Upp till 3 000 meters höjd går vägarna och förare och kartläsare kommer att få magnifika vyer över Andernas högsta berg Aconcagua som är 6 959 meter högt.

SENASTE NYTT

Glädjen blev kortvarig. Svenska kartläsaren och Qatar-föraren Nasser Al-Attiyah, som vann dagens etapp, har diskats i Dakarrallyt. Anledningen till diskningen är för att paret missade för många kontrollpunkter under dagens tävling.

Deras bil hade problem med en överhettande motor och under den första sträckan i sanden valde föraren Al-Attiyah att köra runt sanddynorna i stället för att köra över dem. På så vis missades de obligatoriska kontrollpunkterna. Missar man en till fyra kontrollpunkter får man tidstillägg på två timmar. Missar man fem eller fler diskas man och är utom tävlan. Paret missade hela nio kontrollpunkter.

Al-Attiyah/Thörner ledde även tävlingen totalt sett innan diskningen. Ny ledare är i stället sydafrikanen de Villiers.

I bilklassen har vi nu bara tre svenskar att följa i fortsättningen. Det är svenskbilen Wallentheim/Ohlsson och Eje Elgh som är kartläsare i den bil som italienaren Barilla kör. Dessa två ekipage ligger dock långt bakom toppen.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!