Världens första Ferrari – gjorde 364 km/h redan 1935

Sportbilstillverkaren Ferrari grundades inte förrän 1947, men Enzo Ferrari pysslade med bilar långt tidigare än så. Här får vi se vad som ses som världens första Ferrari – som i grunden är en Alfa Romeo.

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Det är ett härligt klipp det vi får se ovan. Bilen är en Alfa Romeo Bimotore, baserad på Alfa Romeo 8C (1931-1939). Den ses som världens första Ferrari trots att den togs fram hela tolv år innan Ferrari grundades. Enzo Ferrari hade nämligen redan 1929 grundat tävlingsteamet Scuderia Ferrari (namnet och bokstäverna S F används än i dag av Ferraris F1-team).

På den tiden var Ferrari inte lika täta som i dag och byggde därmed inga egna bilar. Man baserade sina tävlingsbilar på Alfa Romeos framgångsrika modeller. Trots att modellen i filmen heter Alfa Romeo är den beprydd med Scuderia Ferraris emblem.

Det speciella med Alfa Romeo Bimotore är motorkonfigurationen. Under den långa huven fram finner man en rak åttacylindrig maskin på 3,2 liter. Bakom sittbrunnen sitter ytterligare en identisk motor. Tillsammans 6,3 liter (3,165 liter gånger två) och otroliga 540 hästkrafter. Därmed kunde Scuderia Ferrari ta upp kampen på tävlingsbanorna med dominerande Mercedes och Auto Union. Mercedes hade i sin Silverpil (W25) 494 hästkrafter plockade ur en kompressorladdad åtta medan Auto Union Typ B hade en V16-motor på 375 hästkrafter (senare 520 hästkrafter i Typ C).

Alfa Romeo Bimotore med italienska racinglegenden Tazi Nuvolari bakom ratten satte nytt hastighetsrekord mellan Florens och Livorno sommaren 1935. Otroliga 364 km/h nådde han i den röda skönheten.

Auto Union krossade hastighetsrekordet två år senare med en vidareutvecklad variant av Typ C, kallad Typ R. 406,3 km/h – det är fort det. Inte långt ifrån dagens Bugatti Veyron Super Sport med 431 km/h och Koenigseggs teoretiska toppfarter på 440 km/h.

Det finns endast ett exemplar av två byggda Alfa Romeo Bimotore.

 

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!