110531-världsrekord 101 meter

Världsrekord i hopp med bil – makalösa 101 meter

Många hade väntat på det länge. Innan starten av årets Indy 500-lopp i söndags skulle Team Hot Wheels slå världsrekord i hopp med bil. Och som man slog det – hela 101 meter lyder nya rekordet.

Att hoppa extremlångt brukar vara förbehållet motorcyklar, men det går att hoppa långt med fyrhjuliga fordon också. Det bevisade den hemlige föraren ”Yellow driver”, som visade sig vara Tanner Foust, i söndags i samband med klassikern Indy 500.

På mittplan av Indianapolis Motor Speedway hade leksaksbiltillverkaren Mattel byggt upp en enorm orange ramp skulle föra tankarna till de bilbanor som många av oss hade som yngre. Den 30 meter höga rampen var ett måste för att få upp tillräcklig fart för att slå världsrekordet inför flera hundratusen åskådare.

Rekordhoppet mätte hela 101,19 meter. Stolt förare bakom ratten på Hot Wheels-bilen var alltså Tanner Foust, känd som bland annat programledare för Top Gear USA och som förste amerikan i rallycross-EM.

Se hoppet på film nedan. Se även förberedelserna innan hoppet i filmklippen längre ned.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!