110528 monaco kval

Vettel snabbast i Monaco

Mästerskapsledaren snabbast i kvalet till Monacos Grand Prix. Det stora snacket handlade dock om Sergio Perez otäcka krasch.

Liuzzi och Rosberg hade både kraschat under lördagens träningspass och stallpersonalen jobbade febrilt för att få i ordning bilarna. HRT lyckades inte få klar italienarens bil, således var ett ekipage borta i redan innan den första kvalrundan. 

Q1

Med bilarna ute på banan saknades även den andra HRT-bilen tillhörande Karthikeyan. Mekanikerna hade hittat ett fel i fjädringen bak på hans bil under sista träningspasset.

Alguersuari rammade Kobayashi i La Rascasse. Bilarna kunde dock fortsätta sessionen.

Inga överraskningar. Följande blev utslagna i första omgången. Liuzzi, Karthikeyan, d'Ambrosio, Glock, Kovalainen, Alguersuari, Trulli och Kovalainen.

Topp tre var Hamilton, Button och Vettel. Maldonado, som varit snabb på banan i GP2-klassen tidigare år, placerade sig fyra. Alonso, som visat fin fart under alla träningspass var sjunde snabbast.

Q2

Hamilton snabbast på nytt med Vettel och Button bakom sig. Perez tog i från tårna i slutskedet och körde in sig som åtta. Maldonado knep sista platsen till den avgörande kvalomgången. Renaultförarna vek ner sig.

Bort med Buemi, Heidfeld, Sutil, di Resta, Kobayashi, Barrichello och Petrov.

Q3

Bilarna åkte ut ovanligt tidigt. Trafik är ett problem på den trånga banan. Segraren från 2010, Red Bullföraren Webber, hade svårt att få till en riktigt bra tid. Stallkompisen Vettel, som leder mästerskapet, slog däremot snabbt till med 1.13.556.

Perez körde brutalt av i chikanen efter tunneln, banans snabbaste parti. Rosberg kraschade sin bil på samma ställe under morgonens test bara timmar tidigare. Sessionen rödflaggades med 2.26 kvar.

Efter 15 minuters väntan fick vi beskedet att Perez var vid medvetandet och kommunicerade med läkarna. Barriären byggdes upp och sessionen drog i gång på nytt.

Hamilton var snabbt ute på banan, inte konstigt alls. Han hade ännu inte satt en varvid och lyckade hoppa upp ett snäpp och ta sjunde startruta. Ingen hann slå Vettels tidigare tid. Han startar i Pole Position  med McLarenföraren Button vid sin sida.

Resultat kval, Monacos GP 2011

1) Vettel, Red Bull

2) Button, McLaren

3) Webber, Red Bull

4) Alonso, Ferrari

5) Schumacher, Mercedes

6) Massa, Ferrari

7) Hamilton, McLaren

8) Rosberg, Mercedes

9) Maldonado, Williams

10) Perez, Sauber*

11) Petrov, Renault

12) Barrichello, Williams

13) Kobayashi, Sauber

14) Di Resta, Force India

15) Sutil, Force India

16) Heidfeld, Renault

17) Buemi, Toro Rosso

18) Kovalainen, Lotus

19) Trulli, Lotus

20) Alguersuari, Toro Rosso

21) Glock, Virgin

22) D'Ambrosio, Virgin

23) Karthikeyan, HRT*

24) Liuzzi, HRT*

* Kommer förmodligen ej till start till morgondagens tävling.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!