Vikt-iga STCC nyheter

Mycket sas på STCC:s presskonferens i går. Gotland Ring får inte någon tävling, viktreglerna är konstiga och kvalet är ändrat sen förra året.

STCC höll presskonferens på Stockholms Bilsalong igår. Där meddelade de bland annat att tävlingen på Gotland Ring inte blir av eftersom arrangörerna inte kommer att hinna bygga klart. Inget oväntat besked. Att STCC däremot återvänder till norska Våler-banan istället var oväntat. Förra året var det pinsamt lite publik (vår källa säger drygt 800 betalande) men STCC hävdar att det inte finns några alternativ. Alla svenska racingbanor är uppbokade. 

Vad som inte nämndes var att STCC-förarna även nästa år kommer att belönas med viktpåslag för framgångar, men det är inget STCC kommer att tala högt om. De har ett så pass krångligt system att få begriper det. 

I princip har man höjt minimivikten med 20 kilo på alla bilar. Beroende på placering kommer sedan förare att få dra av, eller lägga till, ett antal kilo i sina bilar. Som mest kommer det att kunna skilja 60 kg mellan startfältets tyngsta och lättaste bil. Viktpåslag, eller avdrag, används för att jämna ut startfältet och i möjligaste mån hålla avgörandet kvar till finaltävlingen med sina dubbla poäng. 

Tävlingsförfarandet i STCC är förändrat till i år. Nu körs kval, inklusive superpole (de åtta bästa från kvalet gör upp om startuppställningen med ett flygande varv) och ett cirka 40 minuter långt finalheat. Ett däcksbyte är obligatoriskt. Minst två däck måste bytas, och om man önskar får man byta alla vilket möjligen kan gynna bakhjulsdrivna bilar (BMW och Mercedes). Alla bilar har fem hjulbultar, upplagt för misstag i depån och bra TV-underhållning. Endast fyra mekaniker får användas vid däcksbyte. 

På tal om TV så återvänder STCC till SVT2 och Johan Torén. Tävlingarna kommer att sändas som magasinsprogram måndag efter tävling klockan 22.30. RACE kommer att kombinera STCC med tyska DTM.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!