Volkswagen Beetle GRC – tävlingsversionen

Trots att dagens version av Volkswagen Beetle lanserades för tre år sedan har det hittills inte funnits någon renodlad tävlingsversion. Det blir det nu ändring på – här är Volkswagen Beetle GRC, som gör premiär i rallycross nu i helgen.

Volkswagen Beetle i dagens tappning har hittills inte gjort sig känd som en tävlingsbil. Förra generationen fanns mellan 2001 och 2003 i vingförsedda värstingversionen RSi, som kördes till viss del i tävlingssammanhnag, men även fanns i begränsad upplaga om 250 exemplar för gatan. Nya modellen, som kom 2011, har dock inte funnits i någon tävlingsversion – tills nu.

När Beetle RSi anno 2001 hade 224 hästkrafter under huven, har dagens värsting, kallad GRC, mer än det dubbla – 544 hästkrafter! (När bilen första gången visades, i Chicago i februari i år, sades den dock få 560 hästkrafter.) I dagsläget är det dock inte någon gatversion det handlar om, GRC är gjord exklusivt för tävlingsbruk. Och tävlingsbruk främst i rallycross, enligt Global Rallycross-reglementet (därav GRC-tillägget).

Källan till de 544 hästkrafterna är en 1,6-litersmotor med turbomatning, och bilen väger in på under 1 300 kg (reglerna säger minst 1 210 kg). Sprinten till 100 km/h avverkas på strax över två sekunder. Tävlingspremiären sker, just i skrivande stund, i rallycrosstävlingen i Washington DC, USA, med teamet Andretti Autosport. 

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!