Volkswagen Golf GTI Clubsport S – tre snabba från provkörningen

Daniel Frodin har gett sig iväg för att köra det snabbaste i Golf-väg, det vill säga nyligen presenterade GTI Clubsport S. Är den så snabb som det verkar? Vi slår en signal till Daniel och hör...

Tjena Daniel! Ännu en Golf GTI, den femte om vi kallar R-versionen för en GTI. Golf GTI Clubsport S är snabbast av dem alla, märks det?

– Utan tvekan. Den är inte snabbaste 0-100 km/h, men den är snabbast på bana. Finfin styrning, bättre diffbroms och med 310 hästkrafter på framhjulen har den avverkat Nordslingan på 7.49,21 (se rekordvarvet på film nedan), ungefär 25 sekunder snabbare än vad fyrhjulsdrivna Golf R uppmätts till. Den styr in så fint, man kan ta kurvorna i betydligt högre fart, greppet finns där.

– Det är med andra ord inte konstigt att den är herre på täppan nere på Nürburgring. Ny rekordtid för framhjulsdrivna bilar. Tidigare rekordhållare var Honda Civic Type R som är imponerande den också, men Golfen är alltså snäppet vassare.

Låter fint. Hur snabb är den 0-100 km/h och vad toppar den?

– 5,8 sekunder är snabbare än övriga GTI-modeller men långsammare än Golf R som med DSG-låda når ned till 4,9 sekunder. Toppfarten är 265 km/h, högre än i någon annan Golf.

Vad kostar kalaset då?

– Har inget svenskt pris, men så här sa Volkswagen; Golf GTI fyrar 40 år, därför byggs 400 exemplar till en prislapp om 40 000 euro styck.

Hela provkörningen kan du läsa i Teknikens Värld nummer 16/2016, missa inte det!

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!