110506-vw polo r wrc

Volkswagen kör WRC med Polo R WRC

Volkswagen har nu officiellt meddelat att man går in i WRC från och med säsongen 2013. Bilen man kommer att deltaga med är Polo R WRC med närmare 300 hästkrafter och fyrhjulsdrift.

Redan för tre år sedan skrev vi artiklar här på teknikensvarld.se om att Volkswagen troligtvis är på gång att äntra WRC-cirkusen. De senaste månaderna har snacket varit allt mer påtagligt och i mars i år var vi mer eller mindre säkra på att Volkswagen och WRC blir en sann kombination.

Och nu har Volkswagen officiellt gått ut med att de tänker deltaga i världsmästerskapet i rally, men det blir inte förrän säsongen 2013.

Bilen Wolfsburg-teamet ska utmana konkurrenterna med är Volkswagen Polo R WRC, det värsta någonsin med Polo-emblem på bakluckan. Under huven sitter en 1,6-liters TSI-motor. Inte så imponerande kanske du tänker. Men då har du ännu inte noterat effekten. Närmare 300 hästkrafter plockas ur den lilla maskinen. Drivningen sker på alla fyra hjul.

Det blev alltså ingen Scirocco som många trodde.

Volkswagen nämner i dagsläget ingenting om budgeten. Men tidigare uppgifter har sagt att Volkswagen ämnar lägga nästan en miljard kronor på satsningen under en femårsperiod.

Volkswagen är inte nya på rallyscenen. De har till och med erövrat en världsmästartitel i rally. Det var 1986 då svensken Kenneth Eriksson vann med sin Golf GTI i den då nya klassen Grupp A.

Test och provkörningar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!