Volkswagen och KMS satsar på rallycross

Volkswagen Sverige och Kristoffersson Motorsport ger sig in i rallycrossens värld. I år ska man deltaga i SM och 2014 förhoppningsvis under STCC-flagg. Johan Kristoffersson och Pontus Tidemand blir förare i en 560 hästar stark Scirocco.

Volkswagen är framgångsrika i stort sett i alla motorsportgrenar de delaktiga i. I årets WRC, där de är nykomlingar, dominerar de än så länge kraftigt med Sebastien Ogier bakom ratten. I Dakarrallyt dominerar märket och på hemmaplan i svenska STCC har Volkswagen Sverige under många år varit framgångsrika. Förra säsongen vann Volkswagen Team Biogas serien med Johan Kristoffersson som förare.

 Nu breddar Volkswagen Sverige sina jaktmarker för att nå fler framgångar. Publiksporten rallycross är nästa steg man tar tillsammans med Kristoffersson Motorsport (KMS) som har fått i uppdrag att utveckla en ny rallycrossbil baserad på Scirocco. Siktet är inställt på 2014 då man hoppas kunna köra under STCC-flagg, men redan i år ska man deltaga i rallycross-SM.

 – Rallycross är en attraktiv publiksport som ligger nära Volkswagen Motorsports satsning på rally. STCC har dessutom öppnat upp för möjligheterna att köra rallycrosstävlingar under 2014. Samtidigt vill vi länka satsningen till vårt erbjudande av 4Motion, det vill säga fyrhjulsdrift. Det gör det attraktivt för oss att satsa på detta, säger Sten Forsberg, chef för Volkswagen Sverige.

 Rallycrossteamet kommer att heta Volkswagen Dealer Team KMS och teamchef är Tommy Kristoffersson som är ser på satsningen med spänd förväntan:

 – Det här känns verkligen bra, vi är stolta över att ha fått Volkswagens förtroende och kommer att göra allt som står i vår makt för att förvalta det på bästa sätt, säger han.

 Tommy Kristoffersson har själv erfarenhet från rallycross på 1990-talet.

 Utvecklingen av bilen är i full gång för stenhård satsning 2014. Men redan i år blir det alltså tävlingsdeltagande till viss del. Bilen, en Scirocco med 560 hästkrafter, står redan nu redo att användas. Årets höjdpunkt blir EM-deltävlingen i Höljes 7 juli som brukar locka över 20000 åskådare samt sänds i teve.

 I Höljes kommer man att deltaga med två bilar där den ena rattas av Johan Kristoffersson och den andra av svenska rallystjärnskottet Pontus Tidemand.

 En tredje förare finns till förfogande under säsongen, nämligen Robin Larsson, son till EM-mästaren Lasse Larsson.

 Bob Huzell, vd för STCC AB, är positiv till satsningen i och med att man planerar för rallycross i STCC:s regi från och med nästa år:

 – Både Volkswagen och Kristoffersson Motorsport har varit stora och viktiga aktörer inom svensk motorsport med STCC som plattform under många år och för oss är Volkswagens satsning naturligtvis viktig. Den skickar också en signal till rallycross-Sverige att den satsning som vi gör på sporten är rätt väg att gå, säger han.

 Under 2013 planerar Volkswagen Dealer Team KMS att ställa upp i följande tävlingar:

• 11 maj, SM, Strängnäs

• 1 juni, SM, Arvika

• 8 juni, Inbjudan, Solvalla

• 29 juni, SM, Älvsbyn

• 7 juli, EM, Höljes

• 17 augusti, SM, Haninge

• 5 oktober, SM, Kinnekulle

Ett annat svenskt rallycrossteam är Marklund Motorsport som med en egenutvecklad rallycross-Polo ska tävla internationellt redan i år.

Fakta: Volkswagen Scirocco rallycross

Motor: Volkswagen 2,0 torrsumpsmörjning med Verdipump, elektrisk vattenpump, Tibuc insugningsrör, Garret Turbo med 45 mm restriktor och egendesignad

Intercooler. Avgassystem 3,5 Tum inkl HJS Katalysator, 2-skivig kolfiberkoppling från Sachs

Smörjmedel: Castrol Racing

Effekt: 560 hk, Vridmoment: 810 NM

Prestanda: 0-100 km/h på 2,1 sek, 0-200 på 6,5 sek, toppfart 240 km/t

Drivlina: MPG 5-växlad 4wd sekventiell växellåda, slutväxlar fram och bak från Sellholm Tuning, Mekaniska differentialer fram, mellan och bak. Konstant fyrhjulsdrift

Elektronik: Pectel SQ6 ECU, Dash från PI Resarch

Fjädring: Öhlins TTX 3-vägs stötdämpare, hjulupphängning från MJ Motorsport.

Bromsar: 325/28 Fram. 295/28 bak, 4-kolvs bromsok från Alcon, pedalställ och bromsvåg från IGMAB.

Kaross: Byggd av MJ Motorsport, störtbur från IGMAB

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!