100824-vw-race-touareg-3

Volkswagen Race Touareg 3 ska försvara titeln

Vi har nyligen fått bekanta oss med en ny generation Volkswagen Touareg, Nu visar Volkswagen den lite snabbare och mer terränggående Race Touareg i en ny version som ska ta tyskarnas tredje raka seger i Dakarrallyt.

De senaste årens facit för Volkswagen i det stentuffa Dakarrallyt är imponerande, två segrar på två år. Volkswagen är dessutom de första och enda som har vunnit Dakarrallyt med en dieseldriven bil. Siktet är förstås inställt på en tredje seger och bilen som ska uppfylla den önskan är nya Race Touareg 3.

Eftersom Volkswagen nyligen har lanserat vanliga Touareg i en ny generation är det lätt att tro att Race Touareg 3 är ett lika stort steg från sin föregångare Race Touareg 3 som vanliga Touareg är från sin föregångare. Men så är inte fallet. Även om nya race-Touragen lånar visas drag från nya personbils-Touareg så är den nya rallybilen snarare en kraftigt ansiktslyft version av tvåan. Volkswagen har lagt ned mest energi på att förbättra aerodynamiken och kylningen av den 310 hästkrafter starka 2,5-litersdieseln. De största och viktigaste förändringarna finns på taket där stora luftintag skopar in kylluft vilket ska få bilen att prestera bättre på hög höjd. Hur snabbt nya Race Touareg kommer att gå i verkligeheten berpr förstås på förhållandena men på pappret sprintar den från 0 till 100 km/h på 6,1 sekunder och når en toppfart på 188 km/h.

Lättaste sättet för den oinvigde att känna igen nya Race Touareg är dock att titta på de nya LED-ljusen fram och bak som inte minst kommer att sticka ut när solen har gått ned. Race Touareg 3 kommer att köras bland annat av fjolårsvinnaren Carloz Sainz och kartläsaren Lucas Cruz i 2011 års Dakarrally som startar i Buenos Aires den 1 januari och slutar den 16 januari i samma stad. Däremellan kommer bilarna, lastbilarna, motorcyklarna och allehanda fortskaffningsmedel ha passerat Anderna, Atacamaöknen och specialsträckor i Argentina och Chile.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!