GRC Rallycross-Beetle Foto: Verwendung fuer Pressezwecke honorarfrei

Volkswagen Rallycross-Beetle med 560 hästar!

Rallycross är på uppgång och Volkswagen har ett finger med i spelet oavsett var i världen det körs. Nu presenterar de Rallycross-Beetle, en värsting med fyrhjulsdrift och 560 hästkrafter.

Rallycross är på stark frammarsch, inte minst här i Sverige där RallyX Supercars Scandinavia under STCC-flagg ska avgöras för första gången. Ett förmodat starkt team i den serien är Volkswagen Dealer Team KMS. Även i rallycross-VM har Volkswagen bilar och i amerikanska Global Rallycross Championship (GRC) ska de i år ställa upp med två Rallycross-Beetle som från och med i dag ställs ut i rampljuset på bilsalongen i Chicago.

Volkswagen Rallycross-Beetle kommer minst sagt att vara iögonfallande på de amerikanska arenorna där rallycrosstävlingarna allt som oftast avgörs inför storpublik. Vad åskådarna kommer att få se är två från början standardbilar som specialmodifierats i chassi, drivlina och säkerhetsdetaljer för att klara stenhårda tag på asfalt, grus och i luften (20-metershopp är inget ovanligt). Motorerna är direktinsprutade TSI-maskiner som med turbo laddar hela 560 hästkrafter vardera. Självklart är det fyrhjulsdrift. 0-100 km/h för den här typen av rallycrossbilar går normalt på under två sekunder.

Teamet som står bakom de båda bilarna heter Volkswagen Andretti Rallysport och är resultatet av ett samarbete mellan Volkswagen USA och Andretti Autosport. Förare är tvåfaldige GRC-mästaren och tidigare Ford-föraren Tanner Faust samt Scott Speed.

Rallycross-Beetle kommer att tävla med start i sommar. Innan dess får Faust och Speed nöja sig med Volkswagen Polo som baseras på det rallychassi som Sébastien Ogier vann WRC med förra året.

Tyvärr kommer du inte att kunna se Rallycross-Beetle på europeisk mark. Förra året körde GRC i Tyskland (Spanien regnade bort) men på årets schema finns ingen tävling i Europa inlagd.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!