090119-vw-vann-dakar-2009

Volkswagen tog dubbelseger i Dakarrallyt

För första gången avgjordes Dakarrallyt på den sydamerikanska kontinenten och för första gången vann en bil med dieselteknik under huven. Historisk segrare, i dubbel bemärkelse, blev Volkswagen som dessutom knep de två översta pallplatserna.

Årets Dakarrally gick mellan Buenos Aires och Buenos Aires. Det låter kanske märkligt men för första gången gick rallyt i Sydamerika, som en slinga genom Argentina och Chile. Totalt 957,4 mil avverkades.

Efter en massa händelserika dagsetapper, mer om detta via länkarna nedan, så ägde målgången rum nu i helgen. Först att skära målsnöret var sydafrikanen Giniel de Villiers med kartläsare Dirk von Zitzewitz, Tyskland, bredvid sig. De körde en Volkswagen Race Touareg bestyckad med en 280 hästkrafter stark dieselmotor. Det är första gången någonsin som en dieselbil vinner rallyt. Dessutom är det första gången sedan 2001 som Mitsubishis dominans bryts.

– Vi gjorde det! Vi ville bli den första biltillverkaren att vinna Dakarrallyt med dieselteknik. Det har vi nu klarat av och dessutom genom en dubbelseger. Volkswagen kan verkligen vara stolta över den här historiska triumfen, säger en glädjestrålande Kris Nissen, chef för Volkswagen Motorsport.

Dubbelseger, som Kris Nissen talar om är, blev det genom att paret Mark Miller/Ralph Pitchford (USA/Sydafrika) körde in på en andra plats.

Det kunde till och med ha blivit en trippelseger med tanke på Carlos Sainz överlägsna ledning för bara några dagar sedan. Tyvärr så råkade han och han kartläsare ut för en krasch och loppet var över för deras del.

I mc-klassen vann inte helt oväntat spanjoren Marc Coma. Marginalen till fransmannen Despres på andra plats var drygt 1 timme och 25 minuter. Båda körde KTM.

Topp-tio i bilklassen

1. Giniel de Villiers/Dirk von Zitzewitz (Sydafrika/Tyskland)

    Volkswagen Race Touareg 2; 48h 10m 57s

2. Mark Miller/Ralph Pitchford (USA/Sydafrika)

    Volkswagen Race Touareg 2; + 8m 59s

3. Robby Gordon/Andy Grider (USA/USA)

    Hummer; + 1h 46m 15s

4. Ivar Tollefsen/Quin Evans (Holland/Storbritannien)

    Nissan Navara; + 6h 04m 34s

5. Krzysztof Holowczyc/Jean-Marc Fortin (Polen/Belgien)

    Nissan Navara; + 6h 37m 49s

6. Dieter Depping/Timo Gottschalk (Tyskland/Tyskland)

    Volkswagen Race Touareg 2; + 8h 43m 29s

7. Miroslav Zapletal/Tomas Ourednicek (Tjeckien/Tjeckien)

    Mitsubishi L200; + 11h 03m 08s

8. Leonid Novitskiy/Oleg Tyupenkin (Ryssland/Ryssland)

    BMW X3; + 13h 15m 13s

9. Guerlain Chicherit/Matthieu Baumel (Frankrike/Frankrike)

    BMW X3; + 14h 49m 49s

10. Nani Roma/Lucas Cruz Senra (Spanien/Spanien)

    Mitsubishi Racing Lancer; + 17h 27m 46s

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!