Volvo 855 i BTCC 1994.

Volvo gör comeback i BTCC!?!

Uppgifter gör gällande att Volvo kan komma att göra comeback i BTCC med klassföraren Jason Plato bakom ratten. Bilen blir så klart en etanoldriven C30.

Enligt uppgifter till TouringCarTimes kan Volvo vara på väg tillbaka till BTCC.

Under 1990-talet, närmare bestämt mellan 1994 och 1999, deltog den svenska biltillverkaren i det klassiska brittiska standardvagnsmästerskapet. Volvos deltagande, i samarbete med Tom Walkinshaw Racing (TWR), gick nog ingen förbi med tanke på att man under debutåret körde med en 850 herrgårdsvagn. Redan året efter gick man över till sedanmodellen av 850 för att 1997 köra med en S40. Den mest kände föraren i Volvos stall var Rickard Rydell som plockade hem mästerskapstiteln 1998. Volvo kom samtidigt tvåa i konstruktörsmästerskapet.

I och med den nya informationen kan det alltså vara aktuellt för en ny framgångsrik period för Volvo i BTCC. Ett nytt team med två stycken Volvo C30 med etanolmotorer – likt de Green Racing-bilar (bild nedan) som deltar i STCC – är i så fall aktuella. Bakom ratten på den ena spekuleras det i att den vinstrike Jason Plato tar plats – en riktigt bra värvning i så fall. Dessutom är Plato för tillfället ”arbetslös” eftersom hans team Seat (körde med dieselbilar) lade ner sin BTCC-satsning efter årets säsong.

– Jag är naturligtvis väldigt ledsen över att Seat hoppade av, främst eftersom jag hade två år kvar på kontraktet och att jag har förbaskat stora lån att betala av på, sa Jason Plato till btcc.net tidigare.

Är de nya uppgifterna sanna kan han alltså återigen dra på smilbanden och fortsätta betala sina skulder.

Det som talar mot en BTCC-satsning från Volvos sida är den kris som företaget just nu befinner sig i med omfattande varsel, ekonomiska förluster och sparpaket. Men enligt uppgifterna som TouringCarTimes tagit del av ska det vara BTCC-organisationen tillsammans med en ännu hemlig storsponsor som ligger bakom det hela och som är redo att pumpa in tillräckligt med pengar för bilarna och Plato.

Nu återstår det bara att vänta och se om uppgifterna stämmer. TouringCarTimes nämner ingen tidpunkt för comebacken, men förhoppningsvis är det nästa år som gäller.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!