Volvo kan lämna STCC om TCR införs

Volvo har bekräftat att de inte har några planer på att bygga en TCR-bil, något som kan innebära att de lämnar STCC om mästerskapet byter till TCR redan nästa år som indikerats.

STCC-organisationen har bekräftat planer på att byta till det nya TCR-reglementet antingen nästa år eller 2018.

Men Alexander Murdzevski Schedvin, chef för motorsport på Polestar, Volvos prestandamärke, meddelar att de inte kommer att bygga en TCR-bil i den närmsta framtiden.

– Vi kommer absolut inte köra TCR, säger Murdzevski Schedvin. Om man ska göra TCR kan man inte göra det halvhjärtat bara för Sverige då du har konkurrenter i mästerskapet som har fabriks-kundprogram.

– Du måste vara den som spenderar mest för att ha en snabb bil i mästerskapet, oavsett om du är i Sverige, England eller i TCR International Series. Vi ser inte att vi kommer investera kraftigt i det, speciellt då vi har en modell som går ur produktion om 18 månader (V40:n), så inte en chans.

Vid frågan om det innebär att Volvo lämnar STCC om mästerskapet byter till TCR svarade Murdzevski att: – Det stämmer, vi fortsätter inte då.

Murdzevski la även till att andra alternativ vore att antingen balansera TTA-bilarna med TCR-bilarna eller försena introduktionen av TCR till när Volvo kan tävla.

– Om du vill behålla en tillverkare i mästerskapet eller om du verkligen vill stanna så måste man göra någon sorts balansering eller försena introduktionen av TCR, säger Murdzevski.

– Flera nationella mästerskap kommer att göra samma misstag. De säger att om vi bara får de nya bilarna så kommer allt bli bra igen och vi får ett stort startfält. Men du kan inte tävla med en billigare bil någonstans i Europa än detta (TTA) och om team har svårt att finansiera det, och dessutom lägga till finansieringen av en ny bil, där de tror att alla importörer kommer komma springandes, tja, de tävlar inte nu och de tävlade inte när vi körde S2000 tidigare heller.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!