Foto: Volvo Polestar Racing

Volvo Polestar Racing visar nya motorn för V8 Supercars

Volvo Polestar Racing avslöjade motorn som kommer att driva stallets båda S60-bilar i V8 Supercars nästa år.

Motorn avtäcktes under helgens V8 Supercars-final i Sydney av Volvo Australiens vd Matt Braid samt Volvo Motorsport-representanterna Martin Persson och Alexander Murdzevski Schedvin.

– Vi är mycket glada över att dela denna milstolpe med er alla och avslöja vår tävlingsmotor för V8 Supercars-säsongen 2014. Polestar har jobbat nära med ingenjörsteamet på Volvo Cars vad gäller design, byggnation och utveckling av tävlingsmotorn för tävlan i Australiens tuffaste racingmästerskap, säger Matt Braid, vd för Volvo Car Australia.

Volvo kommer att tävla med två S60-bilar i V8 Supercars nästa år. Bilarna kommer att drivas av erfarna teamet Garry Rogers Motorsport tillsammans med Polestar.

Volvos 4,4-liters B8444S V8-motor, som tidigare fanns som motoralternativ i XC90 och S80, har byggts om från grunden av Polestar i Göteborg till 5,0 liter och ger cirka 650 hästkrafter. Jämfört med de övriga motorerna i V8 Supercars är Volvo-motorn liten och kompakt.

– Vi har genomfört ett antal högvarvssimuleringar och långdistanskörningar, vi är nöjda med resultaten. Nästa steg är att montera motorn i tävlingsbilen och fortsätta utvecklingsprogrammet inför säsongen, säger Christian Dahl, ägare av Polestar.

Teknisk information Volvo V8 Supercars

CylinderblockModifierat Volvo B8444S, 60-graders cylinderblock i aluminium
CylinderhuvudModifierat Volvo B8444S, aluminium
Borr x Slag95.5 x 87.1
Cylindervolym4 989 cc
Kompression10:01
Maxvarv7 500 r/min
InduktionSugmotor, individuella spjällhus
BränsleE85
CylinderfoderIngjutna stålfoder
VentilmekanismDubbla överliggande kamaxlar, direktverkande ventillyftare, kedjedrift
TändningVolvo B8444S tändspolar
InsprutningPortinsprutning, en injektor per cylinder, bränsletryck: 5,5 bar

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!