Volvo S60 V8 Supercar

Volvo S60 V8 Supercar gör entré

Som vi har väntat. Efter att ha fått ta del av teknisk information och lyssnat på motorn får vi nu se bilen som ska ta Volvo, Polestar och Robert Dahlgren till framgångar ”down under”.

Sent i går kväll svensk tid avtäcktes Volvo S60 V8 Supercar i Sydney, Australien. Det är bilen som Robert Dahlgren och hans teamkompis Scott McLaughlin ska ratta under årets säsong av V8 Supercars.

– Detta är en speciell dag. Vi har som Volvos officiella motorsport- och prestandapartner tävlat i WTCC, ETCC och STCC sedan 1996. Därför känns det oerhört kul att ta steget in i ett av världens hårdaste touring car-mästerskap i form av V8 Supercars, säger Christian Dahl, ägare av Polestar.

– Detta är en historisk dag för Volvo Car Australia. Vi är mycket stolta över att avslöja vår Volvo S60 V8 Supercar som kommer att tävla mot några av världens bästa förare, team och biltillverkare. Detta är en viktig del i vår satsning för att stärka Volvo som varumärke och S60-modellen i Australien, säger Volvo Australiens vd Matt Braid som befann sig på plats vid avtäckningen tillsammans med teamchefen Garry Rogers och de båda förarna.

Volvo S60 V8 Supercar är byggd enligt New Generation V8 Supercar-reglementet. Bakom bygget finns ett samarbete mellan Volvo, Polestar och Garry Rogers Motorsport.

 Två S60-bilar ställer teamet upp med, båda med en till stora delar nyutvecklad V8-motor på fem liter och 650 hästkrafter. Motorn körs på bioetanol. Bilen är bakhjulsdriven och väger strax över 1400 kilo. Toppfarten ligger på 300 km/h och 0-100 km/h går på ungefär tre sekunder.

– Det här är en tävlingsbil som saknar motstycke. Den är mycket utmanande, men samtidigt rolig, att köra. Effekten är sanslös, den manar till respekt. Jag längtar något oerhört till säsongspremiären i Adelaide där jag kommer att ta mig an den största utmaningen hittills i min racingkarriär, säger Robert Dahlgren.

Det är inte första gången som Volvo satsar på motorsport ”down under”. 1986 års upplaga av Australian Touring Car Championship vanns av Robbie Francevic i en Volvo 240 Turbo. Tolv år senare, 1998, plockade Rickard Rydell och Jim Richards hem segern i legendariska Bathurst 1000-tävlingen, då i en Volvo S40.

– Det är oerhört tillfredsställande för alla i teamet att ta nästa steg framåt efter allt hårt arbete som lagts på byggnationen av bilarna under de senaste tolv månaderna. Vi kan knappt bärga oss inför säsongsstarten, säger teamchef Garry Rogers.

Innan säsongen drar i går i Adelaide i slutet av februari återstår en testdag på Sydney Motorsport Park 15 februari.

Volvo S60 V8 Supercar

Vehicle: Volvo S60

Engine: Modified Volvo B8444S (see below)

Transmission: Control Albins ST6 6 speed sequential Transaxle with integrated spool differential 

Front suspension: Double wishbone suspension, adjustable damper and cockpit adjustable front anti-roll bar

Rear suspension: Control independent rear suspension, adjustable damper; cockpit adjustable anti-roll bar AP Racing 6 piston caliper, 395mm ventilated discs

Brakes: AP Racing 4 piston caliper, 355mm ventilated discs

Wheels: Control Rimstock 18” x 11” forged aluminium

Tyres: Dunlop control tyre

Weight: 1410KG (includes driver)

Top speed: 298+ km/h

0-100 km/h: 3.2 seconds

Steering: Custom rack and pinion power assisted steering

Shocks: Öhlins TTX Dampers

Electronics: MoTec ECU and Data Logging System

Block: Modified Volvo B8444S, 60 degree aluminium cylinder block 

Heads: Modified Volvo B8444S, aluminium

Bore x Stroke: 95.5 x 87.1

Capacity: 4989cc

Compression: 10:1

Power: 650bhp (estimated)

Max revs: 7500rpm

Induction: Naturally aspirated, eight throttle bodies

Fuel: E85

Liners: Cast in steel liners

Valve train: Double overhead camshafts, direct acting tappets

Ignition: Volvo B8444S coil on plug

Injection: Port injection, one injector per cylinder, injection pressure: 5.5 bar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!