100801 ungerns gp

Webbers fjärde seger

Ungerns Grand Prix bjöd på det mesta. Motorhaverier, depåkaos och bestraffningar. Och en vinnare som först såg ut som en förlorare. Mark Webber vann och leder nu i sammandraget.

Hungaroring, skådelpatsen för Ungerns Grand Prix, kommer aldrig få några priser för sin karaktär eller layout. Dagens lopp blev dock en riktig nagelbitare.

Vettel höll på att tappa starten precis som under förra helgen på Hockenheim. Alonso utmanade från ytterspår men dåligt grepp tvingade spanjoren att backa tillbaka och nöja sig men andra plats.

Petrov var en annan förare som ryckte i starten och avancerade från sjunde till femte plats. Kobayashi, som kvalat riktigt dåligt, var stråt vassare som tog hela sju plaster på två varv.

Alguersuaris bil tömde sig på motordelar och vätskor på andra varvet och lämnade efter sig ett brett spår av olja.

Som brukligt lade sig spänningen efter ett par varv och nästa spännande moment väntades bli depåstoppen.

Bak i fältet var det ovanligt jämnt mellan Lotus och Virginbilarna medans HRT var pinsamt långsamma. Som måttstock kan nämnas att HRT-föraren Yamamoto efter tio varv var 65 sekunder efter ledande Vettel – eller 20 sekunder framför om man så vill.

På varv 15 kom de första bilarna in i depå och under samma varv kom säkerhetsbilen ut då en rejäl karossbit låg på banan. I depå rådde det kaos. Sutil och Kubica krockade och Rosberg körde iväg med bara tre hjul. Kubicas bil fick en översyn och han kunde åka ut på banan igen. När säkerhetsbilen åkte in två varv senare hade alla varit i depå förutom Webber, Barrichello och Trulli.

Ställningen på varv 20 var: Webber, Vettel, Alonso, Hamilton, Massa, Barrichello, Petrov, Hulkenberg, De la Rosa, Button. Kubica, ohjälpligt sist, fick 10 sekunders stop-and-go för det tidigare intermezzot i depåt.

På varv 23 tvingades VM-ledande Hamilton att bryta med motorhaveri. Ett par varv  senare drabbades Vettel av en drive-through-bestraffning då han hållit fel avstånd till framförvarande bil när säkerhetsbilen var ute tidigare under loppet. Alonso tog sig bekvämt förbi när Vettel tog sitt straff på varv 31.

Webber ångade på med kanontider på sina mjuka däck. Han hade när halva loppet körts ännu inte varit i depå. Det som tidigare sett ut att ha varit en misslyckad depåstrategi, skulle det bli ett vinnardrag?

På varv 44 fick vi svaret då han dök in i depå, fick nya däck och kom ut på bana framför Alonso. Han förblev banans snabbaste man och gapet ner till spanjoren var på varv 46 hela 8,2 sekunder.

I radion kunde vi, med tio varv kvar, höra honom säga att "allt kändes bra".

Kampen om tiondeplatsen – och därmed sista poängen – mellan veteranerna Barrichello, med nya däck, och Schumacher, i en ormande Mercedes, var det mest spännande i loppets slutskede. Barrichello lyckades komma om på start och målrakan med fem varv kvar. Schumacher kunde inte ta det utan försökte preja in brasilianaren i depåmuren. "Svart flagg" menade Barrichello i radion till depåpersonalen och undertecknad kan bara hålla med.

Det var en tråkig avslutning på ett spännande race.

Formel 1-serien tar nu en paus. Nästa lopp är Belgiens Grand Prix 27-29 augusti.
Resultat Ungerns Grand Prix

1) Webber, Red Bull (1.41.05.571)

2) Alonso, Ferrari (+ 17.821)

3) Vettel, Red Bull (+ 19.252

4) Massa, Ferrari (+ 27.474)

5) Petrov, Renault (+ 1.13.100)

6) Hulkenberg, Williams (+ 1.16.700)

7) De la Rosa, Sauber ( + 1 varv)

8) Button, McLaren ( + 1 varv)

9) Kobayashi, Sauber ( + 1 varv)

10) Barrichello, Williams ( + 1 varv)

11) Schumacher, Mercedes ( + 1 varv)

12) Buemi, Toro Rosso ( + 1 varv)

13) Liuzzi, Force India ( + 1 varv)

14) Kovalainen, Lotus ( + 3 varv)

15) Trulli, Lotus ( + 3 varv)

16) Glock, Virgin ( + 3 varv)

17) Senna, HRT ( + 3 varv)

18) Di Grassi, Virgin ( + 4 varv)

19) Yamamoto, HRT ( + 4 varv)

Brutna

Hamilton (McLaren) , Kubica (Renault), Rosberg (Mercedes), Sutil (Force India), Alguersuari (Toro Rosso)

Förar-VM

1) Webber 161

2) Hamilton 157

3) Vettel 151

4) Button 147

5) Alonso 141

6) Massa 97

7) Rosberg 94

8) Kubica 89

9) Schumacher 38

10) Sutil 35

Konstuktörs-VM

1) Red Bull 312

2) McLaren 304

3) Ferrari 238

4) Mercedes 132

5) Renault 106

6) Force India 47

7) Williams 40

8) Sauber 23

9) Toro Rosso 10

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!