Ny studie: Fiskar krockar mer än humlor

Forskare vid Lunds universitet har kommit fram till att fiskar inte tycks använda sina krockvarningssystem på samma sätt som humlor – fiskarna krockar helt enkelt mer.

Det är forskare vid biologiska institutionen på Lunds Universitet som studerat beteendet hos humlor och zebrafiskar gällande deras optiska varningssystem för föremål i omgivnigen. För att undvika föremål i omgivningen behöver alla djur någon form av varningssystem, och forskarna har utforskat påverkan av det så kallade optiska flödet kring humlor och fiskar. Det optiska flödet kan enkelt beskrivas som det vi människor upplever när vi åker tåg och ser omgivningen passera förbi snabbt, utan att uppfatta detaljer.

För att studera det så kallade optiska flödet byggde forskarna i Lund särskilda tunnlar där de kunde jämföra reaktionerna på det optiska flödet för simmande respektive flygande djur. Det som framkom var att humlor, som förväntat, styrde från en snabbare optiskt flöde, som i sin tur indikerar mer närliggande omgivning. För zebrafiskar verkade dock det omvända gälla, att de i stället styrde mot nära föremål, och därmed oftare skulle krockat. Forskarna tror att skillnaden kan bero på att fiskarna lever i en miljö där sikten normalt sett inte överstiger 30 centimeter.

Hur har detta då påverkan på bilvärlden? Förutom metaforen att krockbenägna förare kanske kör som fiskar, så är forskningen kring djurs krockvarningssystem av intresse för ingenjörer som jobbar med automatisk styrkontroll, och utvecklingen av sensorer för detta. En användning som i praktiken kan komma fordonsbranchen till nytta.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!