Piloten utsätts för 11,2 g vid akrobatflygning!

Har du aldrig följt med i cockpit under ett Red Bull Air Race får du nu chansen. Skatta dig lycklig som sitter framför datorskärmen, för frågan är hur du hade hanterat 11,2 g.

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

I kvällens film får vi flyga med österrikaren Hannes Arch under träningen inför Rotterdam Red Bull Air Race. I 370 km/h styr han sitt flygplan mellan och runt uppblåsbara pyloner som är 20 meter höga. 11,2 g utsätts Hannes Archs kropp för, en kraft som förmodligen skulle få de flesta av oss att tappa orienteringen och kroppskontrollen totalt.

Wikipedia står följande:

Sittande klarar man 4-5 g under 3-4 sekunder utan nämnvärd påverkan. Blodtillförseln upphör till hjärnan av denna kraft. Grey-out kommer emellertid tidigare, vid ca. 3-4 g, då blodtillförsel till näthinnan upphör. Allt blir ”grått”. Därefter försvinner snabbt perifera seendet och strax därefter centrala dito, man har en black-out (notera att black-out inte har med medvetslöshet att göra utan seende). Hörseln är det sista som lägger av, strax efter black-out. Kroppsrörelse är försvårad redan vid 4-5 g.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!